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毎日、寒い日が続きますね。
今日は、daimajoさまのリクエストで焼肉です。
あっさり、自家製のレモン柚子風味のタレでいただきました。美味しかったです。
1本目 アラルディカ コルテーゼ 2020 1,050円
イタリア・ピエモンテ産の白ワイン。有名なガヴィと同じコルテーゼ種100%で仕込まれています。
昨日飲んだチノ・チャノによく似たピュアで透明な果実の風味。
綺麗な酸とミネラル感もバッチリ。
焼肉に負けないしっかりとしたボディもあります。
美味しいです。良いワインです。
アラルディカのワインは2020年ヴィンテージから全て、イタリアのサステイナブル認証 ”SQNPI” を取得しています。
2本目 アル・エ・ディレ ピノ・ネロ 2018 1,650円
赤はヴェネト産のピノ・ノワールにしました。
エレガント系のワインですが、サラリ系のタレにしたので、あえて焼肉に合わせてみました。
で、バッチリでした。
ピノの繊細な赤い果実味と、柑橘系のタレの風味がよくマッチング。
特に野菜との相性は抜群でした。
美味しかったあ。
Jan. 23
We have been keeping very cold days in Tokyo.
I had a nice Yakiniku BBQ dinner today.
Very good!
1st Araldica Piemonte Cortese 2020 1050 yen
It is made from 100% Cortese grown in Piemonte by ”SQNPI” sustainable farming.
Cortese is know by the grape variety of Gavi.
The style is similar to Xino-Xano white I tasted yesterday.
I like the pure fruits, clean acidity and fine minerals.
Also, It has a nice fruits body, which was good for Yakiniku BBQ today.
Tasty!
Good wine!
2nd al & dile Pinot Nero 2018 1650 yen
It is made from 100% Pinot Noir grown in Veneto by sustainable method.
Even though it is an elegant red wine, I chose this one for Yakiniku BBQ.
Because I cooked the BBQ sauce with citrus, I thought this Pinot Noir would be good for BBQ.
I was right.
The delicate red berries were very good for the BBQ sauce.
Especially, this Pinot was very good for vegetables today.
Good job!