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北海道2日目。
今日は、内藤プランニングのクライアントのご案内で、余市のワイナリーを回ります。
早速に余市到着、まずは柿崎商店で昼食。
余市といえばここ。
ワタシはホタテ丼を頂きました。
ホタテが、もうぷりぷり。
相変わらずのでらうまでした。
さて、最初の訪問先はドメーヌ タカヒコ。
余市といえばここ。
初訪問のお客さまへ、曽我さんがワイン造りにかける熱い思いを語ります。
曽我さん、熱く語ります。
曽我さん、熱く語ります。
曽我さん、熱く語ります。
久しぶりに聞く、曽我さんのワインへの凄まじい情熱。
ワタシもパワーを頂きました。
2軒目はミソノヴァンヤード。
就農3年目の松村さんが経営するワイナリー。
リラックスワインが総販売元となる日本ワイン第一号です。
ペティアン用に今年仕込んだデラウエアとナイアガラのベースワインをチェックします。
余市でブドウ栽培が始まって以来のグレートヴィンテージと噂される2021年。
自家圃場で初めて収穫したピノ・ノワールも、岩見沢の10Rで仕込みました。
楽しみです。実に楽しみです。
3軒目は、アツシ・スズキ。
今年9月に完成したばかりの新しいセラーに伺いました。
オシャレなセラーです。(セラー内は撮影禁止)
貴重なワインをテイスティングして、そのクオリティの高さに驚きました。
今では、とても入手困難な鈴木さんのワインですが、その理由が良くわかりました。
鈴木さんお忙しい中、すみません。
ありがとうございました。
車窓から望む、木村葡萄園の紅葉が見事でした。
本日最後の訪問先は、NIKI Hills Winery。
9月にアボ無し訪問ちも関わらず、ワインメーカーの麿さんにご案内を頂いたばかりですが、今日は正式なアポあり訪問です。
総支配人の舟津さんに、セラーを案内していただきます。
舟津さんは、犬ゾリによる世界初の南極横断を達成した冒険家として知られる有名な方。
にも関わらず、優しい穏やかなお人柄に驚きました。
さて今夜は、ワイナリーのゲストハウスに宿泊します。
ワタシのお部屋は、ハイエンドの特別室。
広いテラスから眺める景色も凄すぎます。
こんな凄い部屋に一人で泊まります。ひえー!
さて、さて、今夜は NIKI Hills Winery でプライベートなワインメーカーズ・ディナー。
ワタシたちゲスト一行と、総支配人の船津さん、広報担当の三島さん、ワインメーカーの麿さんで、テーブルを囲みます。
広報の三島さんは、南極大陸の最高峰マウント・ビンソンの 登頂記録を持つ数少ない日本女性のひとりだそうです。
NIKI Hills Winery のスタッフの皆さんは、ユニークな方ばかりてす。
さて、ディナーです。
新しく就任した外村シェフの、若い感性あふれる創作料理と、NIKI Hills ワインとの一皿一皿の見事なペアリングは完璧です。
一同もう夢見心地です。
NIKI Hills Winery のワインはどれも皆、凄まじく美味しいです。
麿さん、凄いです。やっぱり天才なんですね。
ワインのペアリング、若い外村シェフへの料理の構成のアドバイス、完璧なワインと料理のサービスをして頂いたソムリエの有馬さんが、我々の今日のヒーロー。
有馬さん、ありがとうございました!
ワイン会の後、ワイナリーのバーで二次会。
さらにワインが弾み、愉しい時間が続きます。
あとは、これで部屋に帰って寝るだけなんですから。
これは反則ですね。楽しすぎて死んじゃうかもしれません。
部屋に帰ってひとりぼっち、仁木・与市の夜景が無駄にきれいすぎました。
Nov. 19
It was the second day in Hokkaido.
I went to Yoichi and guided my clients to fine wineries there.
At first, we had a nice seafood lunch at Kakizaki-Shoten.
Then we visited to Domaine Takahiko.
It is one of the best wineries in Japan.
Mr. Takahiko Soga received us well.
He gave us his philosophy and big passion of wine.
Thank you very much Soga-san!
Then we moved to Misono Vineyards.
It is a new winery and produced the first Japan Relax Wine.
I checked the second vintage of his maturing wines.
Then we visited to Domaine Atsushi Suzuki.
It is a very popular “Garage Wine”, very difficult to find in the market.
We saw the very new wine cellar and tired to taste their wine.
Thank you very much for Suzuki-san.
Finally, we visited to NIKI Hills Winery in Niki.
At first, Mr. Funatsu, who is the general manager of the winery, guided us to the cellar.
He is a worldwide adventurer, well known by the crossing Antarctica by a dog sled the world’s first.
It was a very nice experience.
I will stay at the guest house of the winery tonight.
What a gorgeous room!
Will I stay the room alone, won’t I ?
Then I joined a private wine dinner.
The member today is,
NIKI hills winery,
Mr.Funatsu : The general manager
Mr. Maro : Winemaker
Ms. Mishima : Public Relations
And my clients and I.
Ms. Mishima has a experience of success in climbing to the summit of Mt. Vinson.
There are many unique stuff here.
We enjoyed truly fine dishes cooked by Mr. Toyama, who is the chef de cuisine, indeed.
All of the wine produced by NIKI hills were outstanding!
It was a dreaming dinner.
All of us enjoyed the opportunity very much.
I really appreciate Mr. Arima, who is the sommelier of the cellar door, that his perfect service and hospitably mind.
After the dinner, we moved the cellar bar and kept the good party.
It was a dreaming night.
Thank you so much everybody.
Finally, I went back to my room and enjoyed a beautiful night view alone….