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先月に続いて玉川学園前のフレンチ “ミレジム” で会食。
創意工夫に満ちた斬新で素晴らしいお料理の数々。
コースはスペシャリテの“ラトビア産キャビアとズワイガニ” 以外、前回と同じ料理は一皿もありません。
レベルの高さ凄いです。
9皿目メインの仔牛まで、食欲が落ちません。
(最近はコース料理だと、途中でお腹がいっぱいになることが多いのですが。。。)
デザートまでがっつり頂きました。
ワインは今回もBYOでお願いしました。
今日はさすがに一本だけとはいきませんよ。
1本目 濱田ヴィンヤード バッカス 2019
北海道、三笠・達布の濱田ヴィンヤード。
山崎ワイナリーの隣りに今年セラーがオープンし、今年の収穫からは自家醸造が始まりました。
このヴィンテージは自家葡萄園で栽培したバッカスを、同じく三笠のタキザワワイナリーのセラーで醸造しています。
昨年1月にワイナリーから届いたファーストヴィンテージの2018年サンプルに続いて、2019年を初めて飲みます。
2018年を初めて飲んだ時「バッカスからこんなに美味しいワインが出来るのかっ!」と凄く驚いたのですが、この2019年も素晴らしい。
瑞々しいピュアなフルーツ感、心地の良い酸とエレガントなミネラル感は、前のヴィンテージのスタイルを継承。
2019年は酒質にややヴォリューム感が増したように感じます。
微かな微発泡は、MLF由来でしょうか?このわずかな泡もとてもいい感じです。
バッカスはその甘い香りから、甘口仕立てに造られることが多いのですが、これはエレガントな辛口。
ワタシの知る限りでは、世界で一番美味しいバッカスと断言できます。
濱田さん、いやお見事、素晴らしい!
今日のお料理は北海道の食材も多く、これまたぴったりとハマりました。
2本目 アルノー・ロバーツ ピノ・ノワール ソノマ・コースト 2018
いわゆる “ニュー・カリフォルニア・ワイン” を代表するアルノー・ロバーツ。
いま最も注目を集める“カルトワイン” の一つです。
有機栽培のブドウを全房・野生酵母で発酵。
旧樽熟成、バスケットプレス、添加物を一切使用しません。
典型的な“ノーハンド・ワイン” ですね。
これは、飲んで驚きました。ワインを飲んで驚くのは久しぶり。
とにかく、ピュアでエレガント。全くもってピュアでエレガント。
ピノ・ノワールならではの魅惑の果実味、ベリー系の豊かな酸、さらりとしながらも深い凝縮感に、冷涼なミネラル感。
ワタシ、こういうワインが飲みたくて今まで62年間生きてきました。
今年飲んだピノ・ノワールの間違いなくトップクラス。
いや、素晴らしい。これは素晴らしい。
いや、料理もワインも今日は超絶。
生きててよかった。。。。
Nov. 2
I went to Les Millesimes in Tamagawa-Gakuen and had a gorgeous dinner.
I deeply enjoyed outstandingly fine dishes.
Every dish was very unique and delicious.
I also enjoyed BYO wines.
Today, I tasted two bottles of super fine wine.
1st Hamada Vineyard Bacchus 2019
It is made from 91% Bacchus and 9% Pinot Noir grown in the estate vineyard in Mikasa Hokkaido.
This one is the second release vintage of the winery.
When I tasted Bacchus 2018 in January 2020, I was agazed that Bacchus became such unbelievably high quality dry white wine.
Also, I was amazed today.
I was amazed to taste very pure fruits, comfortable acidity and elegant minerals.
I also felt very slight babbles, which may be caused by MLF?.
The babbles were also very nice.
It is an outstanding Bacchus white wine.
As far as I know, this one is the best Bacchus wine in the world.
The dishes today were cooked by many Hokkaido foods.
This one was very good for many dishes today.
2nd Arnaud Roberts Pinot Noir Sonoma Coast 2018
Arnaud Roberts is the flagship winery of “New California Wine”.
It is one of the hottest “cult” wines in California.
It is made from 100% Pinot Noir grown by organic method.
It is fermented by the whole bunch with wild yeasts.
The winery doesn’t use any additives except a very low level sulfur.
The style is a typical “No Hand” wine.
I was so amazed to see an outstanding elegant taste and flavor.
I enjoyed very much beautiful fruits, charming red berries, seamless tannin and elegant mouthfeel.
I was born to taste such great Pinot Noir.
It is the top class Pinot Noir I have tasted in these few years.
It was very good for delicious dishes today, too.
It was a dreaming night!