10/24
今日も良い天気。
朝の3キロランニングに続いて、2時間庭の草刈り。
結構へろへろになりながら、買い物に出かけて、お料理当番です。
プロシュート
グリーンサラダ
秋鮭、ホタテ、アサリ、小海老のソテー ポテトグラタン添え
大変良く出来ました。
1本目 フェウド アンティーコ トゥルム・ロッソ ビオロジコ 2018 サンプル試飲
ワタシがコンサルタントを務める白鶴酒造が輸入する新商品です。
イタリア・アブルッツォ州の小さな生産地トゥルム産のオーガニックワイン。
なんでもトゥルムってイタリアで一番小さなDOCGのようです。
有機栽培のモンテプルチアーノ100%を野生酵母で醸造、無濾過でボトリングしています。
特に期待もなく、前菜がプロシュートだし、秋サケのソテーは、結構スパイスを効かせてるから、イタリアの赤にしようと抜きました。
で、これはびっくりツボでした。
とにかく自然で優しく柔らかい。
ブドウのキメがナノレベル(うそ)で細やかで、シームレス。
口の中で抵抗感がまるでなく、渋みもするするとなめらかです。
モンテプルチアーノならではの、しっかりとした果実味と飲みごたえ。
いや、これは美味しい、良いワインです。
白鶴さん、良いイタリアワインを見っけましたね。
希望小売価格は、3,000円とのこと。いいんじゃないですか。
これの白も入荷しています。ああ、もっと飲みたい。。。
Oct. 24
I cooked dinner.
Prosciutto
Green Salad
Seafood Saute with Potato Gratin
I did a very good job!
1st Feudo Amtico Tullum Rosso Biologico 2018 Sample Tasting
It is a new arrival wine imported by Hakutsuru Shuzo, which is the major sake brewery in Japan.
I am in charge of a consultant for the wine division of Hakutsuru.
It is made from 100% Montepulciano grown in Tullum DOCG Abruzzo by organic method.
Tullum is the smallest DOCG in Italy, I heard.
It is fermented by wild yeast and bottled by non-filtered.
I didn’t expect so much this one but it was just my favorite style of BIO wine.
I like the dense fruits, fine acidity and mild tannin.
The taste was really elegant.
I enjoyed a seamless mouthfeel very much.
It is a very, very nice Montepulciano, isn’t it?
The retail price 3,000 yen, is reasonable, I think.
Hakutsuru-san, you did a very good job!
Anyway, I wanted to drink more….