高級日本料理店並み。。。?

8/31

お昼にスパゲティ・ナポリタンを作りました。

 

 

 

 

懐かしい喫茶店の味。。 よりも美味しかったです。

今日は休肝日。

 

 

9/1

所用があって、丸の内に出かけました。

 

 

 

 

都心を歩くのは久しぶり。

なんか懐かしい。

 

 

 

 

帰り道、新百合ヶ丘のオダキューOX で、江ノ島にあがったクロムツと、大分の関アジを破格でゲット。

 

 

 

 

関アジ、でかい!

 

 

 

 

皮と中骨は焼きました。

 

 

あとは、お刺し身に。

 

 

 

 

どちらもデラウマ、鮮度抜群で臭みいっさいなし。

お刺し身はコリコリと歯ごたえが違います。

今日のお刺し身は、高級日本料理店並み。。。?

 

 

 

 

1本目 キザンワイン 白 2019  1,595円

今日は別のフランスワインを抜こうと思っていたのですが、あまりにも新鮮なお刺し身が出来たので、キザンにしました。

なんと、お刺し身に良く合うワインなんでしょうか?

甲州ワインはおしなべて、お刺し身には合いますが、これは中でも特別。

魚の臭みがでないどころか、穏やかな酸としっかりしたミネラル感が、魚の旨味を引き立てます。

カボスを絞ったかのような爽やかな風味が心地よいです。

キザンを抜いて大正解。

 

 

2本目 キザン ファミリーリザーヴ 2018  1,980円

赤もキザンにしました。

上級版のファミリーリザーヴです。

ワイナリーのある塩山周辺で収穫されたブラック・クイーン40%、メルロー30%、カベルネ・ソーヴィニヨン15%、プティ・ヴェルド15%のブレンドです。

深みのある赤い果実味、華やかな酸、タンニンもしっかり。

タンニンの極小の粒子を感じるのですが、それが何とも心地良い。

お刺し身にも合うし、今日のメインはdaimajoさまのシュウマイだったのですが、これぴったり。

懐の深い、料理をひきたててくれる、とても良いワインです。

 

 

Aug. 31

At lunch, I cooked Napolitan, which is a traditional pasta in Japan.

 

Very good!

 

No Wine Day

 

 

Sep. 1

I went to Marunouchi to join in some business meeting.

 

It is the first time that I walked in the central Tokyo recently.

 

After the meeting, I got very fresh fishes by the way to home.

 

I roasted the bones.

 

I cooked sashimi.

 

They were amazingly nice, fabulously delicious.

The quality was as same as some high-quality Japanese restaurant, wasn’t it?

 

 

1st Kizan Wine White 2019  1595 yen

I was going to open some French wine today but I didn’t because I cooked very fine sashimi.

Then I chose Kizan White.

It is mad from 100% Koshu grown in Yamanashi.

What a nice white wine for sashimi is this!

Almost all Koshu wines are good for sashimi but this one is outstanding.

I felt elegant fruits, fine acidity and sharp minerals.

It drew a lot of goodness of sashimi.

I enjoyed an amazingly nice marriage.

I got a big success of the wine choice today.

 

 

2nd Kizan Family Reserve 2018  1980 yen

It is an upper-grade red wine in Kizan Wine.

It is made from 40% Black Queen, 30% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon and 15% Petit Verdot grown in Yamanashi.

I felt deep red fruits, fine acidity and bright tannins.

The mouthfeel was quite elegant.

The main dish tonight was shao mai, steamed Chinese dumplings, cooked by daimajo-sama.

The red wine was outstandingly good for the shao mai.

Very good!