8/31
お昼にスパゲティ・ナポリタンを作りました。
懐かしい喫茶店の味。。 よりも美味しかったです。
今日は休肝日。
9/1
所用があって、丸の内に出かけました。
都心を歩くのは久しぶり。
なんか懐かしい。
帰り道、新百合ヶ丘のオダキューOX で、江ノ島にあがったクロムツと、大分の関アジを破格でゲット。
関アジ、でかい!
皮と中骨は焼きました。
あとは、お刺し身に。
どちらもデラウマ、鮮度抜群で臭みいっさいなし。
お刺し身はコリコリと歯ごたえが違います。
今日のお刺し身は、高級日本料理店並み。。。?
1本目 キザンワイン 白 2019 1,595円
今日は別のフランスワインを抜こうと思っていたのですが、あまりにも新鮮なお刺し身が出来たので、キザンにしました。
なんと、お刺し身に良く合うワインなんでしょうか?
甲州ワインはおしなべて、お刺し身には合いますが、これは中でも特別。
魚の臭みがでないどころか、穏やかな酸としっかりしたミネラル感が、魚の旨味を引き立てます。
カボスを絞ったかのような爽やかな風味が心地よいです。
キザンを抜いて大正解。
2本目 キザン ファミリーリザーヴ 2018 1,980円
赤もキザンにしました。
上級版のファミリーリザーヴです。
ワイナリーのある塩山周辺で収穫されたブラック・クイーン40%、メルロー30%、カベルネ・ソーヴィニヨン15%、プティ・ヴェルド15%のブレンドです。
深みのある赤い果実味、華やかな酸、タンニンもしっかり。
タンニンの極小の粒子を感じるのですが、それが何とも心地良い。
お刺し身にも合うし、今日のメインはdaimajoさまのシュウマイだったのですが、これぴったり。
懐の深い、料理をひきたててくれる、とても良いワインです。
Aug. 31
At lunch, I cooked Napolitan, which is a traditional pasta in Japan.
Very good!
No Wine Day
Sep. 1
I went to Marunouchi to join in some business meeting.
It is the first time that I walked in the central Tokyo recently.
After the meeting, I got very fresh fishes by the way to home.
I roasted the bones.
I cooked sashimi.
They were amazingly nice, fabulously delicious.
The quality was as same as some high-quality Japanese restaurant, wasn’t it?
1st Kizan Wine White 2019 1595 yen
I was going to open some French wine today but I didn’t because I cooked very fine sashimi.
Then I chose Kizan White.
It is mad from 100% Koshu grown in Yamanashi.
What a nice white wine for sashimi is this!
Almost all Koshu wines are good for sashimi but this one is outstanding.
I felt elegant fruits, fine acidity and sharp minerals.
It drew a lot of goodness of sashimi.
I enjoyed an amazingly nice marriage.
I got a big success of the wine choice today.
2nd Kizan Family Reserve 2018 1980 yen
It is an upper-grade red wine in Kizan Wine.
It is made from 40% Black Queen, 30% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon and 15% Petit Verdot grown in Yamanashi.
I felt deep red fruits, fine acidity and bright tannins.
The mouthfeel was quite elegant.
The main dish tonight was shao mai, steamed Chinese dumplings, cooked by daimajo-sama.
The red wine was outstandingly good for the shao mai.
Very good!