8/6
お料理当番。
カツオのタタキ風カルパッチョ
グリーンサラダ
黒毛和牛のステーキ ブラックベリーソース
上出来です。
1本目 旭洋酒 ソレイユ クラシック 白 2020 1,500円
山梨県産の甲州100%で仕込まれた白ワイン。
オーナーの鈴木夫妻の目指すワイン造りは、しっかりと方向性が定まりブレがありません。
派手さはないけど、ピュアでクリーン。
健全なブドウの表情がはっきりと見えてきます。
やさしく柔らかく、それでいて一本芯が通った味わい。
欲を言えば、アルコール度数12%はもう少し低く抑えてもいいんじゃないかな?
これだけ、しっかりとしたブドウならば。
2本目 タケダワイナリー ルージュ 2019 1,610円
こちらは山形県産のマスカット・ベリーA 100%で仕込まれた赤ワイン。
ピュアでナチュラル、そしてワインとしての完成度が高いベリーAです。
いわゆるキャンディー香は皆無。
ラブルスカの交配種というニュアンスがみつかりません。
ゆったりとした果実味、赤いベリー系の酸、穏やかながら心地の良いタンニンと余韻の長いアフター。
いや、これ、すごく美味しいです。
アルコール度数が10%と低いのですが、いっさいの物足りなさがありません。
余計な添加物は一切無し、シャプタリザシオンもきっと無しですね。
素晴らしいと思います。
Aug. 6
I cooked dinner.
Bonito Carpaccio
Green Salad
Wagyu Beef Steak
Very good!
1st Soleil Wine Classic White 2020 1500 yen
Soleil Wine is a small family-owned winery in Yamanashi.
It is made from 100% Koshu grown in Yamanashi.
The style is simple but also very pure and clean.
I can find the wine making philosophy of Mr. & Mrs. Suzuki, who are the owner & wine maker.
I felt pure fruits, nice acidity and fine minerals.
May I request one thing, I want to taste this one more low alcohol version.
I think this one needs not 12% alcohol degree.
2nd Takeda Winery Rouge 2019 1610 yen
Takeda Winery is one of the oldest winery & vineyards in Japan.
It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Yamagata.
The style is truly pure and natural.
I felt rich fruits, fine red acidity, silky tannin and a long after taste.
I also felt a very good structure even though a low alcohol ( 10%).
It is a very good sample of fine Bailey-A.
What a nice red wine is this!