山梨産と山形産

8/6

お料理当番。

 

カツオのタタキ風カルパッチョ

 

 

 

 

グリーンサラダ

 

 

 

 

黒毛和牛のステーキ ブラックベリーソース

 

 

 

 

上出来です。

 

 

 

 

 

1本目 旭洋酒 ソレイユ クラシック 白 2020  1,500円

山梨県産の甲州100%で仕込まれた白ワイン。

オーナーの鈴木夫妻の目指すワイン造りは、しっかりと方向性が定まりブレがありません。

派手さはないけど、ピュアでクリーン。

健全なブドウの表情がはっきりと見えてきます。

やさしく柔らかく、それでいて一本芯が通った味わい。

欲を言えば、アルコール度数12%はもう少し低く抑えてもいいんじゃないかな?

これだけ、しっかりとしたブドウならば。

 

 

2本目 タケダワイナリー ルージュ 2019  1,610円

こちらは山形県産のマスカット・ベリーA 100%で仕込まれた赤ワイン。

ピュアでナチュラル、そしてワインとしての完成度が高いベリーAです。

いわゆるキャンディー香は皆無。

ラブルスカの交配種というニュアンスがみつかりません。

ゆったりとした果実味、赤いベリー系の酸、穏やかながら心地の良いタンニンと余韻の長いアフター。

いや、これ、すごく美味しいです。

アルコール度数が10%と低いのですが、いっさいの物足りなさがありません。

余計な添加物は一切無し、シャプタリザシオンもきっと無しですね。

素晴らしいと思います。

 

 

Aug. 6

I cooked dinner.

 

Bonito Carpaccio

 

Green Salad

 

Wagyu Beef Steak

 

Very good!

 

 

1st Soleil Wine Classic White 2020  1500 yen

Soleil Wine is a small family-owned winery in Yamanashi.

It is made from 100% Koshu grown in Yamanashi.

The style is simple but also very pure and clean.

I can find the wine making philosophy of Mr. & Mrs. Suzuki, who are the owner & wine maker.

I felt pure fruits, nice acidity and fine minerals.

May I request one thing, I want to taste this one more low alcohol version.

I think this one needs not 12% alcohol degree.

 

 

2nd Takeda Winery Rouge 2019  1610 yen

Takeda Winery is one of the oldest winery & vineyards in Japan.

It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Yamagata.

The style is truly pure and natural.

I felt rich fruits, fine red acidity, silky tannin and a long after taste.

I also felt a very good structure even though a low alcohol ( 10%).

It is a very good sample of fine Bailey-A.

What a nice red wine is this!