7/17
日中、草刈、草むしり。炎天下、2時間。
水を1リットル飲みましたが、それでも軽く熱中症、ヘロヘロ。
昼間の草刈は当分やめます。
今日は手巻き寿司。
天然真鯛、真鯵、塩水ウニ、活ホタテ、剣先イカ、本マグロ、岩手サーモン、ミズタコ、ツナマヨ
良いネタが揃ったので、貴重なワインを抜くことにします。
1本目 リュードヴァン ソーヴィニヨン・ブラン 2009
ずうっとセラーに保管していた一本。
長野・東御のリュードヴァンの3回目のヴィンテージです。
このヴィンテージまで、醸造はお隣のヴィラデストワイナリーで行っていました。
で、飲んでびっくり。これ素晴らしい。
奥深い果実味、研ぎ澄まされたような酸に、洗練されたミネラル感。
偉大なロワールのソーヴィニヨンを思わせる火打石のニュアンス!
えーと、火打石ってどんな味?
ま、とにかく素晴らしい偉大なワインであることは間違いない。
12年熟成とは思えぬフレッシュ感と、12年の熟成を経たワインならではの複雑な味わいがあります。
あんまり美味しいんで、勢い余って久しぶりに小山さん(リュードヴァンのオーナー)に電話しちゃいました。
積もり積もった話で長電話になってしまいました。
ああ、すみません。
2本目 上幌ワイン 風 2017
岩見沢のブルース・ガットラブ氏の自家葡萄園で収穫したブドウのみで仕込んだ赤ワインです。
ブルースの10Rワイナリーは、基本は農家さんが持ち込んだブドウをワインに仕上げる醸造代行業。
この上幌ワインだけが、自家葡萄園のブドウで仕込みます。
ほぼピノ・ノワール主体ですが、10%くらいはいろんなブドウが混ざっているらしいです。
で、これも素晴らしい。
実に素晴らしいピノ・ノワール感。
穏やかだけど華やかで、繊細だけど、低重心。
いや、さすがブルース。
でも実際ブドウ畑の手入れは、ほとんど奥さまの亮子さんが担当しているそうです。
やっぱ、素晴らしく美味しいでしたよ。
思わずブルースにも電話しようかと思ったんですが、おととい彼と長電話したばかりだったので止めました。
Jul. 17
I weeded my garden.
It was a very, very hot day.
I almost died.
After I came back from the hell, I cooked dinner, Temaki-Sushi.
Because I got very fine fishes, I opened some very fine wines.
1st Rue de Vin Sauvignon Blanc 2009
I kept this one at my cellar for a long time.
It is made from 100% Sauvignon Blanc grown in the estate vineyard in Tomi Nagano.
It is the third vintage of the winery.
Amazing! It’s a super fine Sauvignon Blanc.
I felt still very fresh fruits, deep acidity and beautiful minerals.
Also, it has super complex flavor thanks of the long mature.
It’s a great Sauvignon Blanc.
I picked up my phone and called Mr. Koyama, the owner of the winery.
We talked many thing for a long time.
2nd Kamihoro Wine Kaze 2017
It is made from mainly Pinot Noir with several grape varieties grown in the estate winery in Iwamizawa Hkkaido.
Also, it’s a great wine.
I felt very elegant fruits aroma, very charming red berries, silky tannin and comfortable after taste.
I think this one is one of the best Pinot Noir in Japan.
The products is very little.
I wanted to buy this one more.
Unfortunately, it was out of stock.