おそるべし、北海道!

5/8

今日もお休み。散歩に出かけました。

 

 

いつもの散歩道を離れ、隣の金井町へ。

アップダウンの多い坂道が続きます。

 

 

 

 

景色の良い野山の古道も残っています。

 

 

 

 

結構疲れました。

本日の総歩数 15,697歩。

 

 

で、お料理当番。

カツオのたたき風カルパッチョ

 

 

 

 

スモークサーモンのサラダ

 

 

 

 

黒毛和牛のステーキ

 

 

 

 

 

大変よく出来ました。

 

 

 

 

1本目 さっぽろ藤野ワイナリー ナカイ ナチュラル・スパークリング 2020  2,980円

先月、神戸のR the wine shop で購入しました。

余市の中井観光農園で収穫したミュラー・トゥルガルに少量のケルナーをブレンドして造った瓶内二次発酵のスパークリングワイン。

亜硫酸無添加、野生酵母での醸造だそうです。

やや濁りのある色調は、可能な限り自然に造った証拠ですね。

細やかな自然な泡、ふわっとした優しいアロマ、八朔や夏みかんを思わせる和柑橘の風味、厚みのある果実の酸。

いや、これは美味しい。

フランス現地で飲んだヴァン・ド・ナチュールの泡を思い出しました。

北海道に、こんな美味しいスパークリングワインがあったのね。

 

 

2本目 ふらのワイン シラー 2019

赤も北海道産ワイン。

これ、ふらのワインの醸造長の高橋さんから頂きました。

へえー、富良野でシラーを作ってたんだ。知りませんでした。

基本、暑さに強いブドウ品種ですよね。

北海道でも飛び切り寒い富良野で栽培していたとは、しらーなかった。

で、これも素晴らしく美味しいです。

密度のつまった果実の風味、きれいな酸、さらりとした口あたりと心地の良い後味。

南フランスのシラーより、ブルゴーニュの重心の低いピノ・ノワールに似ているように思います。

北海道に、こんな美味しいシラーがあったとは。

うーむ、おそるべし、北海道!

 

 

May 8

It was a day-off.

I went to a walk as well.

 

I went to Kanai-machi, where is a next town.

 

There were a lot of sloping roads.

 

I went up and down on the old path.

 

It was a hard walk for me.

 

 

After the walking, I cooked dinner.

 

Bonito Carpaccio

 

Smoked Salmon Salad

 

Wagyu Beef Steak

 

Very good!

 

 

1st Sapporo Fujino Winery Nakai Natural Sparkling 2020  2980 yen

I bought this one at R the wine shop in Kobe last month.

It is made from mainly Muller Thurgau with a little Kerner grown in Nakai Vineyards in Yoichi Hokkaido.

It is fermented by the wild yeast without sulfur and produced the traditional method.

The taste was really natural.

I felt natural babbles, elegant fruits, fine citrus and good minerals.

I remember some fine bio sparkling wine tasted at Languedoc.

I didn’t know that you have such fine sparkling wine in Hokkaido.

Delicious!

 

 

2nd Furano Wine Syrah 2019s

I was gifted this one from Mr. Takahasi, who is the winemaker of Furano Wine in Hokkaido.

Syrah is usually planted in the hot climate area.

Furano is one of the coldest areas in Japan.

I don’t know the winery grows Syrah.

Anyway, it is a very fine Syrah.

I felt charming aroma, dense fruits, beautiful acidity, silky tannin and comfortable mouthfeel.

The style is different from Cotes du Rhone but similar to Burgundy, I think.

I didn’t know that you have such fine Syrah wine in Hokkaido.

It was a Hokkaido night!