4/29
大型連休が始まりました。
でも、今年の連休はゴールデン・ウイークではなく、ダーク・ウイークの様相ですね。
ワタシも今日はお休み。
庭の草むしりをしようと思っていましたが、雨で断念しました。
で、お料理当番。
近所のオダキューOXで、江の島で今朝上がったばかりの、真鯵と鰆をゲットしました。
真鯵はお刺し身に、
鰆はポワレにしました。
地魚は鮮度が全く違います。超デラウマでした。
1本目 マルサン葡萄酒 ミワクボ シャルドネ 2019 2,200円
山梨・勝沼の三輪窪地区にあるワイナリーの自社畑収穫のシャルドネで仕込んだワイン。
完熟したシャルドネならではのヴォリューム感を感じます。
雑味のないピュアで自然な味わいは、マルサンのオーナーの若尾さんの真骨頂。
ブドウの味わいがストレートに表現されています。
本当にブドウが見える感じなんです。
いや、ほんとに美味しいです。
2本目 ファンキーシャトー ピノ・グリ 2019 3,780円
今月、神戸のR the wine shop で購入。今日は2本目も白ワインです。
長野県の上田市と安曇野市に挟まれた青木村で、自然なワイン造りを目指すワイナリーです。
ファンキーシャトーは「いま、日本のワイナリーの中で一番おいしい」とかいう人もいて、前々からずうっと気になっていましたが、実はワタシ初めて飲みます。
おお、ゆったりとした濃厚なアロマはビオ系ワインのそれ。
ピノ・グリならではの厚みのあるボディから、複雑な何種類ものフルーツの味わいが沸き上がります。
白桃、リンゴ、メロン、カリン、梨、ラフランス。
いや、想像以上にスケールの大きなワインですね。
鰆のポワレにかけた、濃い目に煮詰めた魚介のソースにぴったりとハマりました。
うーむ、ファンキーシャトー、素晴らしいワインですね。
Apr. 29
Golden Week holidays was starting from today.
However, it is not Golden Week but Dark Week, I think because of the state emergency.
I cooked dinner.
I got very fresh local fishes at Odakyu OX near mu home.
I cooked Sashimi and Poêlé.
Outstanding!
They were really different from an ordinary cooking.
1st Marusan Wine Miwakubo Chardonnay 2019 2200 yen
It is made from 100% Chardonnay grown in the estate vineyards in Miwakubo, Katsunuma Yamanashi.
I felt very clean fruits, elegant acidity, tender mouthfeel and fine minerals.
Also I could see the real ripe grapes in the glass.
What a charming white wine is this!
It is a very natural and tasty Chardonnay.
2nd Funky Chateau Pinot Gris 2019 3780 yen
I bought this one at R the wine shop in Okamoto.
Funky Chateau is a small family winery located at Aoki-mura, which is a small mountain side village in Nagano.
Because of the small products, the wine is difficult to find.
I tried to taste Funky Chateau at the first time.
Well… Oh! I felt a big scale aroma, many kinds of delicious fruits, like a peach, melon, apple, pear, etc.
The taste touch was a kind of BIO wine.
It was very good for seafoods today.
I understand why Funky Chateau is difficult to find.