2/21
今日はポカポカ陽気。
少し足を延ばして、小野路の里を散歩しました。
あちこちで梅の花が咲き誇っています。
きれいです。
さて今日もお料理当番、手巻き寿司。
ワタシは料理の中では、手巻き寿司が一番好きです。
1本目 フジッコワイナリー フジクレール 甲州樽発酵 2019 2,500円(税込 2,750円)
ワイナリー直営のオンラインショップで購入。
山梨県産の甲州を小樽で発酵しています。
うん、上品なワインです。
ほのかな樽香が、ワインに優しさと奥行きを与えてくれます。
ありがちな割り箸を嚙んだような、生木っぽいフレーバーは皆無です。
これ、上手にできていますね。
個人的には甲州ブドウに樽は不要と考えているのですが、これを飲むとその考えは間違いかな?と、思ったり。
とても良い甲州です。
樽発酵の真価を問うにために、長期の熟成をさせてみたいとも思いました。
2本目 フジッコワイナリー フジクレール メルロー 2019 2,020円(税込 2,222円)
これを飲むの2度目です。
前に飲んで、美味しくてワイナリーのオンラインショップから再び買いました。
ボルドーでも、ニューワールドでも、長野でもないメルローのふくよかな味わい。
山梨のメルロー、柔らかく暖かな味わい、とでも言いましょうか、なんともホッとする飲み口です。
果実味、酸、渋みのバランスが秀でています。
予想通りに、手巻き寿司にぴったりでした。
フジッコのワイン、すごく美味しいし、値段もとってもリーズナブルですね。
Feb. 21
It was a very warm day even though on February.
I walked around the near forest.
I saw many Ume blossoms.
Beautiful!
I cooked dinner, Temaki-Sushi.
Temaki-Sushi is my most favorite food!
1st Fujiclair Koshu Barrel Fermented 2019 2,500 yen + tax
I bought this one at the online-shop of the winery.
It is made from 100% Koshu grown in Yamanashi and fermented in the oak cask.
It is a very fine Koshu.
I didn’t feel any too much oaky flavor.
I felt elegant fruits, soft acidity and fine minerals.
Very nice!
I am interested in its long maturing potential.
2nd Fujiclair Merlot 2019 2,020 yen + tax
It was the second time I had tasted this one.
After I tasted it at the first time, I went to the winery on-line shop and bought it again.
It is made from 100% Merlot grown in Yamanashi.
It is a very fine Japan Merlot.
The style is pure, natural and elegant.
It is different from any Merlot, Bordeaux, New World or Nagano, etc.
I like it’s very good balance among aroma, fruits, acidity and tannin.
It was very good for Temaki-Sushi today.