12/25
休肝日
12/26
お料理当番
生牡蠣
厚田の飯寿司
ホッケの飯寿司、北海道・石狩地方の名物です。
今年も札幌のワインショップ・フジヰさんから頂きました。
発酵系の飯寿司はワインに合わせにくいのが普通ですが、これは大丈夫。
美味しいです。
シーフードとキノコのグラタン
グラタン作るの久しぶり。やっぱ、美味しい。
1本目 カーヴ ド シャントレ サン・ヴェラン 2017 2,000円 + 税
カーヴ ド シャントレは、リラックスワインのオリジナル・ボジョレー・ヌーヴォーの生産者が所有するワイナリー。
ブルゴーニュ・マコネー地区の銘醸産地、サン・ヴェランで造られたシャルドネです。
これは引き締まった辛口ワイン。
ピュアで自然な果実味と酸に、カチンとしたミネラル感が印象的です。
良いワインです。
2本目 ジャンニッテサーリ ピノ・ノワール 2019 1,580円 + 税
イタリア・ヴェネト州で造られたピノ・ネロです。
ヴェネトのピノ・ネロといえば、我が家ではチェスコンのアルベルトが造るアル・エ・デイレが定番ですが、このワインも美味しいです。
インポーターのアズマ・コーポレイションのサイトを見ると、ブドウは火山性土壌の畑で栽培されているとのこと。
へえー、欧州のブドウ畑では珍しいですね。
強めのアロマ、赤いジャミーな果実味、きれいな酸。
冷涼感があふれながらも、凝縮感もあります。
この値段は、ビックリです。
ブルゴーニュだったら、確実に2倍以上はするんじゃないでしょうか?
良いピノ・ノワールでした。
Dec. 25
No Wine Day
Dec. 26
I cooked dinner.
Oysters
Hokke Izushi
Seefood & Mushroom Gratin
Very good job !
1st Cave de Chaintre Saint-Veran 2017 2000 yen + tax
It is made from 100% Chardonnay grown in Maconnais Bourgogne.
Saint-Veran is one of the top arears in Maconnais.
I felt crispy fruits, good acidity an nice minerals.
The taste was pure, dry and natural.
Very good!
2nd Giannitessari Pinot Noir 2019 1580 yen + tax
It is made from 100% Pinot Noir grown in Veneto Italy.
Al & Dile Pinot Noir made in Veneto is very popular Pinot Noir at my home.
This one is also very fine Pinot Noir.
I felt good aroma, concentrated fruits, charming red berries, nice acidity and fine mouthfeel.
The soil of the vineyards are volcanic same as many vineyards in Japan.
I was impressed in the cost performance.
Very good!