12/19
休肝日
12/18
お料理当番。
ミズタコ、マグロすきみ、真鱈白子のお刺身
で、今日は焼肉です。
最近、daimajoさまが焼肉にはまっていて、我が家の焼肉頻度が高くなっています。
1本目 シャトーフォングラーヴ ボルドー ブラン 2018 1,250円 + 税
ボルドー・ガロンヌ河上流域、サン・マケール産の白ワイン。
珍しいセミヨン100%で仕込まれた辛口ワインです。
この地方の白のAOCワインは甘口タイプに限定されているので、これはボルドーAOCですが良いワインです。
セミヨンならではの果肉の厚みを感じる果実味、穏やかな酸を引き締めるきりっとしたミネラル感。
白子魔王としては、今日の白子にぴったりでした。
2本目 シャトーフォングラーヴ ボルドー ルージュ 2016 1,500円 + 税
赤は、メルロー90%とカベルネ・フラン10%のブレンド。
メルロー主体ですが、しっかりとしたボディをもつクラシカルなボルドールージュ。
普段はうすウマ系の赤がお好みのdaimajoさまですが、焼肉にはやはりしっかりとした赤が良いようです。
シャトーフォングラーヴのオーナーのフランソワは、サン・マケール地区で農薬や化学肥料を極力しようしないサステイナブル農法にいち早く取り組んだ一人。
しっかりとした味わいに、自然農法の優しさを感じます。
フォングラーヴ、良いワインです。
Dec. 19
No Wine Day
Dec. 20
I cooked dinner.
Sashimi
Yakiniku BBQ
Recently, daimajo-sama likes Yakiniku BBQ very much.
1st Chateau Fongrave Bordeaux Blanc 2018 1250 yen + tax
It is made from 100% Semillon grown in Saint- Macaire Bordeaux by sustainable farming.
Sanit-Macaire produces mainly sweet type white wine.
However, this one is a dry type.
Dry type 100% Semillon is not unusual, is it?
I felt rich fruits, modest acidity and fine minerals.
It was very good for sashimi today.
2nd Chateau Fongrave Bordeaux Rouge 2016 1500 yen + tax
The red is made from 90% Merlot and 10 % Cabernet Franc.
It is a classical type of Bordeaux red wine.
I felt concentrated fruits, good acidity, silky tannin and long after taste.
It is a full-body style of Bordeaux wine.
Also I felt very elegant mouthfeel thanks of the natural farming and wine making.
I was sure again that Fongrave is an excellent Bordeaux wine.