12/4
休肝日
12/5
お料理当番。
今日は久しぶりにきりたんぽ鍋を作りました。
手羽元を朝からコトコト煮詰めて6時間。
良いスープが取れました。
きりたんぽ鍋、とても美味しかったです。
1本目 さっぽろ藤野ワイナリー ラ・メール 2018 2,750円 + 税
先月札幌のワインショップ・フジヰさんで購入しました。
醸造・栽培責任者の浦本さんの師匠は、KONDOヴィンヤードの近藤さん。
近藤さん仕込みの自然なブドウの風味があふれる一本です。
ミュラー・トゥルガル、バッカス、ケルナーのブレンド。
無濾過、亜硫酸ごく少量添加ならではの、ふわーとした優しい味わいに、完熟したブドウの旨味をたっぷりと感じます。
これ、最近のdaimajoさまが大好きなスタイル。
札幌のワインバーで飲んだNoraPon に似てるかな?
いや、浦本さん、きてますね。
きりたんぽ鍋にぴったりでした。
2本目 ダイヤモンド酒造 シャンテ Y・A ますかっとベーリーA Yキューブ 2018 2,700円 + 税
これは、だいぶ前に板橋のとだや酒店さんで購入しました。
山梨・穂坂の契約栽培農家、横内政彦氏と横内才仁氏の仕込んだブドウで仕込まれています。
通常のますかっとベーリーA Plus の上級キュヴェです。
凝縮した赤い果実味としっかりとした酸に、樽貯蔵由来のココナッツのような香ばしい香りを感じます。
やっぱ、ヨシオさんの造るベーリーAは特別ですね。
なんか、みんなブルゴーニュっぽくなります。
よいワインですねー。
Dec. 4
No Wine Day
Dec. 5
I cooked dinner, Kiritanpo-Nabe.
I took a soup boiling chicken wings for 6 hours.
Very good job!
Delicious!
1st Sapporo Fujino Winery La Mer 2018 2750 yen + tax
I bought this one at Wine Shop Fujii in Sapporo last month.
It is made from Muller Thurgau, Bacchus and Kerner grown in Hokkaido.
It is macerated with very a little sulfur and bottled by non-filtered.
I felt very natural fruits, elegant acidity and very soft mouthfeel.
The style is a kind of “Vin de Nature”, I think.
It is the favorite style of daimajo-sama recently.
It is a very fine Hokkaido Wine.
It is very good for Kiritanpo-nabe today.
2nd Diamond Winery Chanter Muscat Bailey-A Y cube 2015 2700 yen + tax
I bought this one at Sake-no-Todaya in Itabashi last September.
It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Hosaka Yamanashi.
I think this winey is one of the top Bailey-A producers in Japan.
I felt concentrated red fruits and very fine acidity with some creamy nuance from cask maturing.
I think this one is a special Muscat Bailey-A.
I felt some nuance of Burgundy fine wine.
Very good!