11/30
休肝日
12/1
今年もついに12月になりました。
大変な年になっていますが、月日は着々と進むのですね。
今夜はdaimajoさまの、おでんです。
1本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ ブラン 2019 1,300円 + 税
おでんに合わせるワインって難しいですね。
出汁と練り物の香りが、ワインの味わいを邪魔してしまうことが多いように思われます。
ワタシはおでんにワインを合わせるときは、日本酒の好きな方に受けがよいワインを探します。
これがまさにそれ。
とろみを感じる果実味、おだやかな酸、奥にしっかりとしたミネラル感。
自然派ワインならではの優しく懐の深い味わい。
正解です。Daimajoさまもびっくりの相性の良さを見せてくれました。
2本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ ルージュ 2019 1,300円 + 税
赤もエステザルグにしました。
南部ローヌ産のグルナッシュ、シラー、サンソーを無農薬で栽培し、亜硫酸無添加、野生酵母で仕込んでいます。
甘い凝縮した果実の風味に、かすかに醤油を思わせる旨味が隠れています。
これもおでんの出汁を邪魔しません。なんかよく合います。
ワタシってワイン選ぶの上手ですね。ふふふ。
Nov. 30
No Wine Day
Dec. 1
Oh! December has come!
Today’s dinner was Oden, Japanese hotchpotch, cooked by daimajo-sama.
1st Estezargues Organic Cotes du Rhone Blanc 2019 1300 yen + tax
It is difficult to choose the wine which is good for Oden.
Oden’s concentrated seafood flavor often disturbs wine taste, I think.
This one is that.
It has seamless fruits, moderate acidity and slurry mouthfeel.
I also felt mild flavor and good minerals thanks of the organic method.
daimajo-sama was surprised at the nice marriage.
2nd Estezargues Organic Cotes du Rhone Rouge 2019 1300 yen + tax
I chose a bottle of Estezargues red wine, too.
It is made from Grenache, Syrah and Cinsault grown in South Rhone by organic method with no sulfur and wild yeast.
I felt very concentrated red fruits with a very little soy sauce nuance.
It was good for Oden, too.
I found that I was good at the wine choice.