おでんに合うワイン

11/30

休肝日

 

 

12/1

今年もついに12月になりました。

大変な年になっていますが、月日は着々と進むのですね。

 

 

今夜はdaimajoさまの、おでんです。

 

 

 

 

1本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ ブラン 2019  1,300円 + 税

おでんに合わせるワインって難しいですね。

出汁と練り物の香りが、ワインの味わいを邪魔してしまうことが多いように思われます。

ワタシはおでんにワインを合わせるときは、日本酒の好きな方に受けがよいワインを探します。

これがまさにそれ。

とろみを感じる果実味、おだやかな酸、奥にしっかりとしたミネラル感。

自然派ワインならではの優しく懐の深い味わい。

正解です。Daimajoさまもびっくりの相性の良さを見せてくれました。

 

 

2本目 エステザルグ オーガニック コートデュローヌ ルージュ 2019  1,300円 + 税

赤もエステザルグにしました。

南部ローヌ産のグルナッシュ、シラー、サンソーを無農薬で栽培し、亜硫酸無添加、野生酵母で仕込んでいます。

甘い凝縮した果実の風味に、かすかに醤油を思わせる旨味が隠れています。

これもおでんの出汁を邪魔しません。なんかよく合います。

ワタシってワイン選ぶの上手ですね。ふふふ。

 

 

Nov. 30

No Wine Day

 

 

Dec. 1

Oh! December has come!

 

Today’s dinner was Oden, Japanese hotchpotch, cooked by daimajo-sama.

 

 

1st Estezargues Organic Cotes du Rhone Blanc 2019  1300 yen + tax

It is difficult to choose the wine which is good for Oden.

Oden’s concentrated seafood flavor often disturbs wine taste, I think.

This one is that.

It has seamless fruits, moderate acidity and slurry mouthfeel.

I also felt mild flavor and good minerals thanks of the organic method.

daimajo-sama was surprised at the nice marriage.

 

 

2nd Estezargues Organic Cotes du Rhone Rouge 2019  1300 yen + tax

I chose a bottle of Estezargues red wine, too.

It is made from Grenache, Syrah and Cinsault grown in South Rhone by organic method with no sulfur and wild yeast.

I felt very concentrated red fruits with a very little soy sauce nuance.

It was good for Oden, too.

I found that I was good at the wine choice.