信州たかやまワインのワインメーカーズ・ディナー

10/29

休肝日

 

 

10/30

西新宿のパークハイアット東京のフレンチ・ダイニング “ジランドール”で、“信州たかやまワイン”の鷹野永一氏によるワインメーカーズ・ディナーを開催します。

 

 

ワタシは、鷹野さんがメルシャン新入社員の時からの長いご縁があります。

今回ワタシがパークハイアット東京さんから依頼を受けて、このイベントをコーディネートしました。

 

 

店内からの見事な夜景。

 

 

ワタシも、鷹野さんも、ご来場のゲストの方も、ホテルのスタッフの皆さんにとっても、本当に久しぶりのワインメーカーズ・ディナーのイベントとあって、ワクワクとすると同時に緊張もします。

 

 

ゲスト同士の距離を充分にとってのテーブルセッティング。

 

ワタシはワイン会の司会進行係。

 

 

 

ワインリスト (全て信州たかやまワイン)

なっちょロゼ 2019

ソーヴィニヨンブラン 2019

シャルドネ 2018

ピノ・ノワール 2019

メルロー・カベルネ 2018

 

 

あらためて信州たかやまワインの素晴らしさを確認しました。

どのワインも、本当にピュアで綺麗な味わい。

作りこみ感のない果実の風味、自然なミネラル感は特筆に値します。

 

 

特にソーヴィニヨンブランは、日本のトップクラスでしょう。

メルロー・カベルネ2018年は、これまでのヴィンテージの中でも突出しています。

ボルドー右岸の偉大なシャトーと比べても遜色がないのでは?

 

 

普段、あまり口数の多い方ではない鷹野さんですが、ワインの話となると本当に澱みなくスラスラとお話が続きます。

実に引き出しの多い醸造家です。

メルシャンで18年、そのうちボルドーで3年のワイン醸造家としてのキャリアは、やはり筋金入りですね。

 

 

で、鷹野さんのワインをじっくり試飲されて組み立てた、ジランドール料理長の堤シェフの特別料理は飛びぬけた美味。

信州の食材をふんだんに使ったお料理は、天にも昇りそうな超絶な美味しさでした。

 

そば粉のガレット イベリコ豚ベジョータの生ハム、プルーンクリーム 野生きのこのマリネ

 

 

鰆のマリネ シナノゴールド キャビア 信州の赤かぶ

 

 

アカハタと小槍烏賊のパンフライ アーティチョークのプレゼ マルセイユソース

 

 

フランス産ピジョンのロワイヤル フォアグラ 無花果のロースト オータムトリュフとハーブのチュイル トリュフソース

 

 

信州たかやまワインの、美食との極めて高いレベルでのマリアージュを確認しました。

やっぱ、ワインにはお料理です。

 

 

最後に試験醸造・未発売の “醸しソーヴィニヨン2019年” がサプライズで登場。

たかやまワイン初醸造のオレンジワインです。

鷹野さんが今日のイベントのために特別に差し入れてくれました。

 

 

全てのお客様に、信州たかやまワインの素晴らしさと、ジランドールの洗練されたサービス、素晴らしいお料理を堪能していただきました。

 

 

 

イベントを盛り上げてくださったお客様と記念撮影。

今日は本当に素晴らしいイベントに参加させていただきました。

 

 

パークハイアット東京のスタッフの皆さん、参加されたゲストの皆さん、そして鷹野さん、本当に、本当にありがとうございました。

 

 

いや、よかったわ。本当によかったわ。

今までの人生で一番のワインメーカーズ・ディナーだったかも、です。

 

 

 

Oct. 29

No Wine Day

 

 

Oct. 30

I organized and facilitated a winemaker’s dinner of Shinshu Takayama Winery at Girandole, which is an excellent French restaurant in Park Hyatt Tokyo.

The guest winemaker is Mr. Eiichi Takano, who used to be my co-worker in Mercian.

His carrier as winemaker is in Mercian Winery for a long time included in Bordeaux for three years.

 

I received this event request as the facilitator from Park Hyatt Tokyo and coordinate this one.

 

It was the first fine wine event after the Covid-19 for Park Hyatt Tokyo, all participants, Mr. Takano and me.

We were really excited about having such nice event.

 

Wine List 

Naccho Rose 2019

Sauvignon Blanc 2019

Chardonnay 2018

Pinot Noir 2019

Merlot-Cabernet 2018

 

Every wine was so nice.

All of the bottles were very pure, natural and elegant.

 

Especially, I was sure the Sauvignon Blanc was one of the top wines in Japan.

Also, Merlot-Cabernet was outstanding.

The quality may be as same as the super fine Bordeaux wine, I think.

 

The French cuisine today was outstanding, too.

 

Every dish was tremendously delicious!!

 

We had a unforgettable experience of the pairing between super fine dishes and Takayama Wine.

 

Finally, Mr. Takano showed us Macerated Sauvignon Blanc 2019, which is the first Orange Wine not yet released.

It was a surprising tasting.

Every guest enjoyed it very much.

 

 

We enjoyed very, very much for the winemaker’s dinner tonight.

I deeply grateful for all today.