西オーストラリア州オンラインセミナー

9/28

休肝日

 

 

9/29

西オーストラリア州政府が主催するオンラインセミナーに参加しました。

西オーストラリア州の生産地、マーガレットリバーとスワンヴァレーについて現地の生産者からのレクチャーを受けます。

 

 

 

 

ワタシの不得手な地域です。じぇんじぇん知識がありません。

 

 

ファシリテーターはソムリエの岩田渉氏。

2017年全日本最優秀ソムリエコンクール優勝、2018年アジア・オセアニア ソムリエコンクール優勝。

いま最も注目を集めるトップソムリエです。

 

 

最近ご縁があって、岩田さんとご一緒する機会が多いです。

Zoom画面でも、お隣の栄誉。

 

 

さすが、岩田さんの進行はお見事。ワタシも楽しく勉強させていただきました。

ありがとうございます!

 

 

 

 

1本目 リバーバンク・エステート リベリアス シュナン・ブラン 2019  日本未輸入

今日のセミナーで試飲をした白ワインです。

自宅に宅急便で届けていただきました。

西オーストラリアのスワンヴァレーで造られたシュナンブランです。

リバーバンク・エステートはオーストラリアで2番目に古い歴史をもつワイナリーだそうです。

日本では知られていませんが、近年現地のワイン通に非常に高い人気を誇るとのこと。

で、これ、すごーく美味しいです。

透きとおったピュアな果実味、美しく伸びる酸、研ぎ澄まされたミネラル感。

シュナンブランならではの果皮の厚みからくるほのかな渋みがアクセントになっています。

たったの11.7%という低いアルコールを全く感じさせない見事なボディ。

西オーストラリアのワインといえば、「肉厚で強い樽香があってバターの風味と高アルコール」というワタシの昭和な知識がガラガラと爆音をたてて崩れていきました。

きわめてピュアでエレガント。ワタシのドツボ。素晴らしいワインでした!

 

 

2本目 ブラインド・コーナー カベルネ 2018  3,600円 + 税

赤も今日のセミナーで試飲をしたワインです。

こちらはインポーターのGRNさんが日本に輸入をしています。

マーガットリバー産のカベルネ・ソーヴィニヨン100%、ビオデナミとオーガニックのダブル認証をもつ自然派ワインです。

これも驚くほどのエレガント系。

カベルネ100%とは思えないサラリと優雅な赤いワインです。

アルコール度数は12.5%、でもしっかりとしたグリップと飲みごたえがあります。

黒いベリー系のフルーツ、まろやかな渋みに、心地の良い香草のニュアンス。

岩田さんは「セイヴォリー」という表現をされていました。地中海から中東でよくみられるシソ科のハーブです。

クールなテイストのなかに、やや熱を感じるニュアンスがあるなと思っていたら、10%はパッシートを施したレーズン状のブドウを使うそうです。

なるほど、なるほど。

 

 

いや、今日のセミナーの2本はいずれも本当に素晴らしいワインでした。

セミナーにお招きいただき深く感謝申し上げます。

 

 

普段なら、これだけ美味しいワインは2本くらいあっという間に飲み干しちゃうんですが、当方、肝機能再検査を控える節酒の身。

 

 

daimioさまと二人で1本半くらいの消費にとどめました。

 

やればできる。。。 いつまでもつか??

 

 

Sep. 28

No Wine Day

 

 

Sep. 29

I joined in an online wine seminar organized by Government of Western Australia.

I studied about wine of Margaret Liver and Swan Valley in Western Australia.

 

I don’t have the knowledge of there so much.

 

The facilitator was Mr. Wataru Iwata, who is one of the top sommeliers in Japan.

 

It was a very nice event.

I studied a lot.

 

 

1st River Bank Estate Rebellious Chenin Blanc 2019

I tasted this white wine at the online seminar today.

I had received it by Takkyu-Bin before.

It is made from 100% Chenin Blanc grown in the estate vineyards in Swan Valley in Western Australia.

It is not imported in Japan yet but it is a very popular wine for wine connoisseur in Australia recently.

It is very, very delicious.

What a delicious Chenin Blanc is this!

I love the pure fruits, beautiful citrus, very fine minerals.

I felt slight tannin thanks of thick skin of the grape.

Even though the low alcohol, 11.7%, it has a tremendous good body.

What a elegant-delicious wine is this!

 

 

2nd Blind Corner Cabernet 2018  3,600 yen + tax

I tasted this red wine at the online wine seminar today, too.

It is already imported in Japan by GRN.

It is made from 100% Cabernet Sauvignon grown in the estate winery in Margaret Liver by organic and biodynamic method.

It is an amazingly elegant wine, too.

The color is very clear and taste is very delicate.

I felt charming red and black berries, beautiful acidity, elegant tannin and comfortable-fruity mouthfeel.

I also felt some very good herb nuance.

Mr. Iwata explained it is savory.

I also felt very slight heat nuance.

I knew it on the seminar that this one used 10% “Passito” grapes, which is dried by sun and become like a reason.

 

Well, today’s too bottles are outstanding.

I enjoyed and studied very much.

 

 

Usually, I drink up such delicious wines very quickly.

But I must cut down my wine because I must take a re-health check for my liver.

I resisted to drink up.

 

 

Mmmmm…