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お料理当番。
緊急事態宣言が出されたので、家の一番近くのスーパーマーケット、Odakyu OXに買い物に行ったところ、新鮮な青森産メバルと無添加の生オリーブの実をゲット。
で、アクアパッツァを作ります。
ドライトマトは使わず、プチトマトをそのまま入れます。
ケッパーとも塩しか使わない無添加ものをゲットしました。
アサリは別にワイン蒸しにして、スープだけ煮込みに使い、身は最後に混ぜるのがポイントです。
オリーブ、ケッパー、アサリに塩分があるので、塩は一切入れません。
前菜は、キハダマグロ、アボカド、長芋のタルタル。
今日のキハダは三宅島にあがった生マグロで、でらうま。
メバルのアクアパッツァも上出来でした。
近所のスーパーで、新鮮で上等な食材が手に入るのは実にありがたいです。
1本目 ドメーヌ・ド・モンティーユ ブルゴーニュ シャルドネ 2014
料理がよくできたので、少し良いワインが飲みたくなって抜きました。
ド・モンティーユの仕込むシャルドネ。珍しいブルゴーニュAOC規格です。
初めだけ少し還元的なニュアンスがありましたが、すぐになくなって優雅な果実味が現れました。
長く伸びる優雅な果実味と研ぎ澄まされたミネラル感
さすがエティエンヌ、ブルゴーニュAOCも特別感がたっぷりでした。
2本目 マルキドボーラン メルロ 2018 780円 +税 (Odakyu OXで購入)
普通は良い白ワインのあとは、赤もそれなりに良いものを抜きますが、今日はいたずら。
良いワインの後にマルキドボーランを抜いたらどうかな?
と、これもOdakyu OX で買ったマルキドボーランのメルローを抜きました。
うん、大丈夫。美味しいです。普通に美味しいです。
優しい果実味が心地よく、アクアパッツァにもよく合いました。
やっぱマルキドボーランは美味しいです。
Apr. 7
I cooked dinner.
Because of a state of emergency, I couldn’t go to shopping centers far away.
Then I went to the nearest supermarket, “Odakyu OX”.
Fortunately, I could get very fresh fishes and ingredients.
I cooked Acqua Pazza.
The starter was Maguro Tartar
Acqua Pazza was very delicious.
Thanks for Odakyu OX dealing very nice ingredients.
1st Domaine de Montille Bourgogne Chardonnay 2014
Because I cooked very well, I want to taste some fine white wine.
Then I opened this fine Burgundy Chardonnay.
Montille Bourgogne AOC is not so often found.
It was a very fine white wine.
At first, I felt some reductive nuance but it soon disappeared.
Then I felt very rich fruits, very long acidity and very nice minerals.
It was a very elegant Burgundy Chardonnay.
2nd Marquis de Beau Rond Merlot 2018 780 yen + tax, bought by Odakyu OX
Ordinary, when I open some fine white wine, I choose some fine red wine, too.
But it was tricky choice today.
I want to know if I choose Marquis de Beau Rond after tasting the de Montille Chardonnay.
Well, that’s OK.
The Merlot is tasty, no problem.
I felt a simple but nice fruits and mild tannin.
It is a very pure red wine.
It was very good for Acqua Pazza today.
Marquis de Beau Rond is great!