3/24
カーヴドリラックスの社長を卒業して初めて迎える日ですが、なんか、いつもと全然変わらないですね。
午前中は、新しく立ち上げる会社の打ち合わせ。
午後からは買い物に出かけてお料理当番。
マグロ、ホタテ、アボカド、大和芋のタルタル
子羊の香草焼き
オーストラリア産のラム、とっても美味しかったです。
1本目 キザンワイン 白 2008年
何かスペシャルなワインが飲みたくて、ふとセラーの中で目に付いたキザンの古いヴィンテージを抜きました。
2008年、13年熟成の甲州です。まだ飲めるかな?
おお、おお、おおー、ながしま!これが大当たり!!
モンラッシェかと目を疑うような黄金の輝き。
まだまだフレッシュな果実味に重なる香ばしく複雑な味わい。
アップルパイ、マロングラッセ、イチゴのショートケーキといったフルーツのお菓子系のフレーバーがどんどん沸き上がります。
酸味もしっかり残っています。
いや美味しい。これはびっくり美味しい。
ちゃんと造った甲州の長期熟成のポテンシャルがまた証明されましたよ。
あんまり美味しくて興奮して、キザンワインのオーナーの土屋さんに電話しちゃいました。
土屋さん、うるさくてすみませんでした。
2本目 テニメンティ シバ スキオペッティーノ 2017 サンプル試飲
イタリア・フリウリ地方の地ブドウ、スキオペッティーノ種で仕込まれた赤ワイン。
しっかりとした赤い果実の酸が印象的。味わいはサラサラ系。
すごく美味しいロワールの赤とか、バルベーラ種で仕込まれた高級ワインを思わせますね。
しっかりとした酸が、今日の子羊とぴったりでした。
いや、赤も美味しかったです。
Mar. 24
I cooked dinner.
Maguro, Scallop, Avocado and Yamatoimo Tartar
Roast Lamb with Mashed Potatoes
Very good!
1st Kizan White 2008
I want to taste something special wine.
Then I opened this old Koshu wine.
It was a very good, very, very good old vintage.
The color was gold like a Montrachet.
I felt still fresh fruits, good acidity and very complex many kinds of tastes, like am apple pie, marron glace or strawberry short cake, etc.
It was tasty, super tasty!
I was sure again the long mature potential of Koshu.
2nd Tenimenti CIVA Friuli Colli Orientali Schioppettino 2017 Sample Tasting
The red is made from 100% Schioppettino grown in Friuli, Italy.
I was very impressed in the clear and charming red fruits.
The taste was very deep and elegant.
It was a very fine north Italy red wine.
It was very good for the Roast Lamb.
So tasty!