12/17
休肝日
12/18
北海道・仁木町のル・レーブワイナリーのオーナー、本間裕康氏がご来店。
医療技師から転身し、仁木町の耕作放棄地を取得し、現在1.9ヘクタールブドウ畑で8種類のブドウを育てています。
余市の10Rワイナリーで委託醸造した彼のファーストヴィンテージ ”MUSUBI” 2種をテイスティング。
MUSUBIは、7種類のブドウを野生酵母・亜硫酸無添加で醸造、ボトリング時に20mlのみSO2を添加しているそうです。
MUSUBI another story は、4種類の混醸 亜硫酸無添加だそうです。
どちらも、なんとも透明でエレガント。ふくよかなブドウの表情がはっきりと見えます。
わあ、ワインを飲んで久しぶりに驚きました。
2種類あわせて600本あまりの生産量のため、このファーストヴィンテージはワイナリーのカフェでしか販売していないそうですが、次のヴィンテージからはワインショップへ流通も考えているそうです。
はい、このワイン、うちで絶対買います。
本間さん、是非ともよろしくお願いします。
さて、夜は古い仕事仲間と六本木で忘年会。
美味しいお料理。
シャンパーニュ、ピクプールドピネ、ブルゴーニュ・ルージュをいただきました。
明日も忘年会。
本日ドボンは無しよ。
Dec. 17
No Wine Day
Dec. 18
I received Mr. Hiroyuki Honma, the owner & winemaker of Le Reve Winery in Nikicho Hokkaido.
He started his grape grown four years ago and produced his first vintage wine last year.
He brought the first vintage.
I was surprised at the very high quality of his wine.
Because a very small product, you can taste them at only his winery.
However, we probably be able to buy his second vintage.
I look forward to get them.
Thank you for the great experience, Honma-san!
In the evening, I joined in some end-year-party in Roppongi.
We enjoyed nice dishes, Champagne, Picpoul de Pinet and Burgundy Pinot Noir.
Very good job!