12/15
マイフェーヴァリットな深大寺にお参り。
まだ紅葉が残っていました。
帰宅後、プチお料理当番で前菜を作りました。
炙りホタテの刺身
やまかけマグロ
炙りホタテ、アボカド、トマトのマリネ
今日は冷凍のお刺身しか手に入らなかったので、ひと工夫。
そのまま解凍して食べると普通ですが、ひと工夫分美味しかったです。
1本目 レジリアス サモラ 白 2017 910円
昨日は凄まじいワインの数々を歴史的にいただきました。
今日は、ポルトガルワインにしました。
これも美味しい。
同じく美味しいのですが、やはり全く違うものですね。
不思議です。
2本目 レジリアス サモラ 赤 2017 910円
赤のサモラは、しっかりとした骨格を持ちながら、アルコール度数は13度とやや低めで、しっかりとした酸もあって飲み口はエレガント。
ところが「私には、濃いわ。」とのことで、daimajoさまは、早速氷を入れて「この方がおいしい」と飲んでいます。
うーむ。
Dec. 15
I went to Jindaiji, my favorite temple in Chofu.
I felt a very fine atmosphere.
I enjoyed seeing late red leaves.
After I came back home, I cooked a part of dinner.
Hotate Sashimi
Maguro Yamakake
Hotate, Avocado and Tomato Marinade
1st Lezirias Samora Blanco 2017 910 yen + tax
I tasted many my historical great wines.
I chose Portugal wine today.
It was tasty.
Both yesterday’s wine and today’s wine are tasty.
However, they were quite different.
Hmmm…
2nd Lezirias Samora Tinto 2017 910 yen + tax
The red is a full-bodied style.
But it also has charming fruits and mild tannins.
The taste is cool and elegant, too.
However, daimajo-sama said, “It’s just bid dark for me. I need ice block.”
She tasted the iced red wine with keen relish.
Hmmm…