12/10
休肝日
12/11
お料理当番。
今年一番デカい新鮮なスルメイカをゲット。
スルメイカのお刺身
生ガキ
焼き野菜サラダ
鹿児島ダブルエックス ヒレ肉とリンゴのソテー 柚子ワインソース
上出来でした。
1本目 ぺスキエ シャルドネ 2018 1,380円 + 税
好評発売中の「季節のペログビセット」に入っていました。
南フランスの太陽をいっぱいに浴びて育った完熟シャルドネで仕込まれています。
南ならではの厚みのあるトロピカルフルーツの味わいが口いっぱいに広がります。
でも、酸味とミネラル感がしっかりとあるので、安いチリワインみたいに、べたつくことはありません。
さずが、ペスキエ、上手だなあ。
2本目 シャトーペスキエ キュヴェ テラス 2017 1,650円 + 税
かつてペスキエのテラスといえば、アメリカ人評論家好みの濃厚なフルボディでしたが、最近はスタイルに変化が見られます。
果実味の凝縮度は高いものの、さらりとした口当たりのエレガントな風味がいっぱい。
グルナッシュ主体のブレンドですが、しっかりとした酸味があって、どこかブルゴーニュを思わせるしなやかさがあります。
うーん、やっぱりペスキエは美味しいなあ。
このペスキエも「季節のペログビセット」で購入。
12本で1万円(税別)だから、一本あたり833円(税別)ってことですね。
うーん、これは超お買い得。
Dec. 10
No Wine Day
Dec. 11
I cooked dinner.
I got a big squid.
Squid Sashimi
Oysters
Vegetables
Pork and Apple Saute, Yuzu sauce
Very good!
1st Pesquie Chardonnay 2018 1380 yen + tax
It is made from 100% Chardonnay grown in South France.
I felt very big tropical fruits.
I also felt nice acidity and good minerals.
All of the tastes made a very good balance.
I am sure again it is a very good Chardonnay.
2nd Chateau Pesquie Cuvee Terrasses 2017 1650 yen + tax
This red wine used to be dark-concentrated full body style, which some American critic likes.
However, the style has changed.
It still has very concentrated-dense fruits but also has very elegant acidity and mild tannins.
The taste is very pure and natural.
I felt some nuance like a fine Burgundy wine.
It was so delicious!