9/10
今日は、家飲みとは思えぬ取っておきのワインを抜きました。
1本目 ドメーヌ ラルー ピュリニー モンラッシェ スーレピュイ 2015
ラルーは派手さはありませんが、とても間違いのない造り手です。
このスーレピュイは、このドメーヌの看板ワイン。良作年でもあり抜栓直後は、かなり硬かったですが、そのうちに果実味が爆発。極めてエレガントなミネラル感。
さすがです。
スーレピュイって、ピュリニーのプルミエ・クリュの中でもトップクラスだと思います。
2本目 ココファーム こことわる ピノノワール 2017 5,670円
余市の木村農園で収穫したピノノワールを、岩見沢の10Rワイナリーで仕込んだワインです。
どちらも、先週アポなし訪問した所です。
さすがのさすが。厚みのある複雑なベリー系の果実味、木村のおっちゃんならではの、エロティックな官能的なフレーバー。
サラサラ感と凝縮感が同居しています。
さすがブルース、木村農園の特徴を極限まで引き出しています。
これ、誇張じゃなくて、ブルゴーニュの偉大なワインに匹敵するクオリティだと思いますよ。
木村のおっちゃんとブルースのコラボは、日本最強かな?
Sep. 10
I opened some great wines today.
1st Domaine Larue Puligny-Montrachet
Sous le Puits 2015
I like this winery very much.
This Sous le Puits is the flagship of the winery.
As soon after I opened this one, the taste was very closed.
For a while later, a lot of fine tastes came up.
I enjoyed the super elegant fruits, acidity and minerals.
I was sure again that Larue Sous le Puits was an outstanding vineyard.
2nd Coco Farm Coco-10R Pinot Noir 2017
It is made from 100% Pinot Noir grown in Kimura Vineyard in Yoichi.
Mr. Bruce Gatlove produced this one at his 10R Winery in Iwamizawa.
I visited to both places last week.
Anyway, it is a truly outstanding Pinot Noir in Japan, I think.
I love these complex berries, deep-comfortable taste, elegant-silky tannin and some voluptuous flavor thanks of Kimura Vineyard.
Bruce pulled out the big potential of Kimura Vineyard perfectly.
This Pinot Noir is even equal to Burgundy great wine, I think.
The collaboration between Kimura-san and Bruce is the most powerful one in Japan, I think.