紅葉の大山詣り

11/26

今日はお休み。

好天に誘われて、この時期毎年恒例の大山詣りに出かけました。

 

 

ケーブルカーで登って、阿夫利神社と大山寺へお参り。

 

 

今年は、ちょうど見事な紅葉の時期に当たりました。

 

 

キレイです。

 

 

山を降りて、コマ参道の宿坊で名物の豆腐会席をいただきました。

美味しかったです。

 

 

 

家に帰ってお料理当番。

 

メジマグロと真鯛のお刺身

 

 

アスパラガス 温泉卵添え   なんちゃってオランディーズソース

 

グリーンサラダ

 

 

岩手産合鴨のロースト  柚子風味の赤ワインソース

 

 

上々の出来です。

 

 

 

 

1本目 ドメーヌノゼ サンセール 2017

やっぱりノゼのサンセールは美味しいです。

澄みきった果実味、キレのあるミネラル感の奥に蜂蜜を思わせる香ばしい風味。

いや、美味しい。

 

 

2本目 ルイ ジャド ペルナン ヴェルジュレス イル デ ヴェルジュラス 2013

ルイ ジャドを飲むのは久しぶり。

鴨のローストなので、やっぱりブルゴーニュですよね。

さすがにルイ ジャドはハズしません。

豊かな果実味、キレいな熟成感、エレガントな酸味。

とてもバランスのよいブルゴーニュです。

期待通り、鴨にはぴったりでした。

 

 

 

Nov. 26

 

It was a day-off.

I went to Mt. Oyama.

 

It was so fine day.

 

I enjoyed a nice mountain atmosphere very much.

 

I went to the shrine and the temple at the mountain.

 

I saw very beautiful colored leaves.

 

I had Tofu cuisine lunch, which is a specialty dishes in Oyama.

 

They were so nice.

 

 

 

After I came back home, I cooked a part of dinner.

 

Sashimi

 

Green Asparagus with half-boiled Egg

 

Green Salad

 

Roasted Duck

 

Very good!

 

 

1st Domaine du Nozey Sancerre 2017

Nozey’s Sancerre is always special.

Really tasty!

I like the clean fruits, fine acidity, and nice minerals very much.

It is not an only crisp wine but also complex-deep-rich white wine.

Very delicious!

 

2nd Louis Jadot Pernand-Vergelesses Ile des Vergelesses 2013

For me, duck needs fine Burgundy Pinot Noir.

Then I open this fine Louis Jadot.

I felt very rich fruits, nice red berries, silky tannin and elegant after taste.

It is a very fine Burgundy.

Yes, I was right.

It was very good for the duck today.