10/7
今日はお休みでしたが、家でほとんど1日仕事をしていました。
で、お料理当番。
カツオのたたき風カルパッチョ
ホタテのソテー サフラン風味
グリーンサラダ
オージービーフ ミスジ肉のステーキ
今日のステーキソースは、ちょっと失敗。
付け合わせのポテトをいためた時に残ったバターをもったいないと思って使ったら、味が濁ってしまいました。残念。
1本目 キザンワイン 白 2016 1540円
なんと透明で透き通った甲州なんでしょうか?
それでいて、ブドウの美味しさがあふれます。
やっぱりキザンは美味しいです。
最高に美味しいです。
で、この値段でしょ。いやはや、いやはや。
2本目 キザンワイン 赤 2016 1540円
赤は、珍しいブラッククイーン100%。
この品種にありがちな金属的な酸味は皆無。
代わりにとてもチャーミングな赤いベリー系の果実味。
エレガントなタンニンと心地よく伸びるアフター。
良いワインですねえ。
このブドウを交配した川上善兵衛が生きていて、もしこのワインを飲んだら、どんなに喜んだでことでしょうかね。
Oct. 7
It was a day-off today but I worked at home almost all day long.
Then I cooked dinner.
Bonito Carpaccio
Scallop Saute
Green Salad
Australian Beef Steak
I made a mistake to make steak sauce.
I use old batter left over cooking potato. Then the sauce had a bad flavor a little.
1st Kizan Wine White 2016 1540 yen
Kizan is a very small but very fine family owned vineyards and winery.
It is made from 100% Koshu grown in Enzan Yamanashi.
I love the very clean fruits, nice citrus and minerals.
I could see a lot of fine grapes in the glass.
What a wonderful Koshu wine is this!
The price is joking, I always think.
2nd Kizan Wine Red 2016 1540 yen
The red is made from 100% Black Queen, which is Japanese hybrid grape.
I didn’t feel any too much strong acidity nor some metalic flavor that some the grape variety has.
I felt very charming red berries, elegant tannin and comfortable after taste.
It is a really fine Japanese red wine.
If Mr. Zenbei Kawakami, who made this grape, still alive and taste this red, how much he would glad ?