9/8
鶴巻温泉からの帰り道、新鮮な青森産天然ヒラメ、ボタン海老などをゲット。
お料理当番、手巻き寿司。
でらうま。
1本目 マルサン葡萄酒 美和久保 甲州百 2016
いただきものです。マルサン葡萄酒は、勝沼で長い歴史のある葡萄園。
旧甲州街道沿いにある葡萄園は、元勝沼宿の本陣だったそうです。
うーむ、すごく由緒正しい名門ファミリーなんですね。
初めて飲みます。
勝沼・美和久保地区産の甲州100%で仕込まれています。
色は濃い目、素直な果実味。若干の渋みと苦味を後味に感じます。
うん、美味しい。
余計な味わいが一切無く、しっかりとしたボディがあります。
これで、1,500円くらいだって。
抜群のコスパですね。
2本目 マルサン葡萄酒 ベリーA 2016
こちらもセットでいただきもの。
勝沼産のマスカットベリーA100%で仕込まれています。
なんと、ラブラスカのニュアンスが全くありません。
チャーミングなラズベリー系の赤い酸と、フルーツ感。
アフターにもまったくイヤ味、エグ味を感じません。
これ、ブドウのよさがすごく出てますね。
すごく美味しいです。手巻き寿司にもすごく良く合います。
で、値段は1300円くらいみたい。
欲のない値付けですね。驚きました。
Sep. 8
By the way to home from Tsurumaki-Onsen, I got very fresh fishes.
Then I cooked dinner, Temaki-Sushi.
They were excellent.
1st Marusan Winery Miwakubo Koshu Hyaku 2016
It was a gift from some wine professional.
Marusan Winery is an old big family and land owner in Katsunuma Yamanashi.
I tasted this at first time.
It is made from 100% Koshu grown in Katsunuma.
I felt rich fruits as Koshu wine at first.
Then I felt a slight tannin and bitter in the after taste.
They were a good accent.
It is very natural and fruity.
Well, I was sure it is a very fine Koshu wine.
It was also very good for Temaki-Sushi.
The price is around 1,500 yen.
It is a very high cost performance.
2nd Marusan Winery Baily-A 2016
It was a gift, too.
It is made from 100% Muscat Bailey-A grown in Katsunuma.
I felt charming red berries, nice acidity, silky tannin and nice after taste.
I didn’t feel any “Labrusca” smell or flavor.
Tasty!
It was very good for Temaki-Sushi.
The price is around 1,300 yen.
It’s a big bargain, I think.