12/24
長年、我が家には12月下旬の冬至のあたりに「鶏を焼く日」という家族行事がありました。
しかしながら、義理の両親が亡くなり、息子が仕事で大阪に移り住み、妻が難病を患い、いつの間にか「鶏を焼く日」はその姿を消しました。
今年は、息子夫婦が孫を連れて帰省して、にぎやかな一週間。今日は記念すべき「鶏を焼く日」の復活の日です。

鶏は宮崎の日向鶏。塩をふって冷蔵庫で一晩寝かせました。

鶏のお腹にローズマリー、タイム、ペパーミントをぎゅうぎゅうに詰めます。
110度のオーブンで120分。少し休ませて熱を下げてから、今度は250度のオーブンで15分。

見事に焼き上がりました。
前菜は、タスマニアサーモンのサラダ仕立て。

付け合わせのマッシュポテトは、プレーンとチーズ焼きの2種類。


皮はパリッと、身はしっとりジューシーに焼き上がり、とても美味しかったです。


鶏を焼く日には、プレゼントの交換があります。


トナカイのツノをつけた人や、赤い帽子を被った人もいます。

食後はケーキをいただきました。

大勢で過ごす「鶏を焼く日」は、とても楽しかったです。

本日のワイン

1本目 グリモウ マス・ブラン アンセストラル NV
スペイン・ペネデスのグリモウが新しく仕込む瓶内一次発酵の自然派ワイン。アンセストラルとは思えないピュアな味わいと、きめ細やかな泡にうっとりです。
2本目 チェイス・ザ・グレープ ソーヴィニヨン・ブラン 2019
息子がオーストラリアのヤラ・ヴァレーで仕込んだチェイス・ザ・グレープの第一作目。
厚みのあるふくよかな果実味に、上品なミネラル感。久しぶりに飲みましたが、やっぱりこれ、美味しいです。
3本目 フューチャー・パーフェクト OOO ピノ・ノワール 2023
オーストラリアのタスマニア島から届いた贈り物。
上品な果実味、魅惑的な酸と、まろやかな渋み。
さらりとした口当たりの奥に、完熟したピノ・ノワールが現れます。
これ、すごく良いピノ・ノワールです。
ブラインドで飲んだら、絶対にブルゴーニュと言いそうです。コート・ド・ボーヌのプルミエ・クリユかな?
鶏を焼く日、ワインも大当たりでした。
Dec. 24
For many years, our family had a family event called “Chicken Roasting Day” around the winter solstice in late December.
However, my parents-in-law died, my son moved to Osaka for work, and my wife suffered from an incurable disease, and “Chicken Roasting Day” disappeared.
This year, my son and his wife returned home with my grandson, and it was a busy week. Today is the revival day of the memorable “Roasting Chicken Day”.
The chicken is Hyuga-Dori from Miyazaki. I sprinkled it with salt and let it rest in the refrigerator overnight.
Stuff the chicken’s belly tightly with rosemary, thyme, and peppermint.
120 minutes in the oven at 110 degrees. Let it rest for a while to reduce the heat, and then put it in the oven at 250 degrees for 15 minutes.
It was brilliantly baked.
The appetizer is Tasmanian salmon salad.
There are two types of mashed potatoes: plain and cheese-baked.
The skin was crispy and the meat was moist and juicy, and it was very delicious.
On the Roasting Chicken Day, there is an exchange of gifts.
Some wore reindeer horns, while others wore red hats.
After the meal, we had a cake.
It was a lot of fun to spend ” Roasting Chicken Day ” with a large number of people.
Today’s Wine
1st Grimau Mas Blanc Ancestral NV
It is a natural wine with primary fermentation in the bottle newly prepared by Grimau of Penedes, Spain. I am fascinated by the pure taste that you can’t believe with an anthoral.
Also, I felt very nice fine bubbles.
It is a very fine sparkling wine.
2nd Chase the Grape Sauvignon Blanc 2019
This is the first Chase the Grape that my son prepared in Yarra Valley, Australia.
I felt thick, plump fruits flavor with an elegant mineral feel.
It’s been a long time since I’ve had it, but it’s still delicious.
3rd Future Perfect OOO Pinot Noir 2023
It is a gift from the Australian island of Tasmania.
I felt elegant fruits flavor, seductive acidity, and mild astringency.
Behind the smooth mouthfeel, a ripe Pinot Noir appeared.
This is a very good Pinot Noir.
If I drink it blind, I will definitely say Burgundy.
Is it a Premier Cru from Cotes de Beaune?
On the ” Roasting Chicken Day “, all wines were also a big hit.

