カザレッチェというシチリアのパスタ

12/12

休肝日

 

 

12/13

ワインのお仲間から、珍しいショートパスタをいただきました。

カザレッチェというシチリアのパスタです。

 

 

初めて料理します。

イタリアのマカロニグラタン “パスティッチョ”にトライします。

いつもより濃厚なベシャメルソースを作ります。

 

 

具材は舞茸とシーフード。

 

 

舞茸は素焼きに、アサリ、ヤリイカとホタテはワイン蒸し、ブラックタイガーはブランデーでソテーして、ベシャメルソースに絡めます。

 

 

アルデンテに茹でたカザレッチェとモッツァレラチーズをたっぷり加えます。

 

 

 

200度のオーブンで18分。こんがりと上手に焼きあがりました。

 

 

前菜は、マグロのカルパッチョのサラダ仕立て。

 

 

カザレッチェはS字の溝があるショートパスタなので、ソースにとてもよく絡みます。

モチモチとした食感があって、とても美味しかったです。

 

 

このカザレッチェ、どこで売ってるか調べたら、なんと近所のマルエツで売っていました。

これマルエツグループの “eatime” というオリジナル商品なんですね。

うーむ、マルエツ、恐るべし。

このカザレッチェ、ペンネに代わって我が家の定番パスタになりそうです。

 

 

 

本日のワイン

 

 

パンゴリン シャルドネ 2024  1,300円

濃厚なパスティッチョに合わせて、南アフリカのパンゴリンのシャルドネを開けました。

これ大正解。

南アならではのボリュームたっぷりの果実味に、ほどよい酸と抜群なミネラル感。

フルーティーなワインですが、過剰なフルーツ感がなく、さらりと爽快な後味がいい感じ。

カザレッチョのモチモチ感とも、とても相性がよかったです。

今日はマンネリ感の強い私の料理に、新風を送り込むご馳走でした。

 

 

Dec. 12

No Wine Day

 

 

Dec. 13

I received a rare short pasta from a wine friend.

It is a Sicilian pasta called “Casarecce”.

 

 

This is my first time cooking.

I tried the Italian macaroni gratin ” Pasticcio “.

I made a richer bechamel sauce than usual.

 

 

The ingredients are Maitake-mushrooms and Seafood.

 

 

 

Maitake-mushrooms are unglazed.

Clams, Squid and Scallops were steamed in wine, and shrimp was sauteed with brandy and mixed with bechamel sauce.

 

Add plenty of boiled Casarecce and mozzarella cheese to al-dente.

18 minutes in the oven at 200 degrees.

 

 

It was browned and baked well.

 

 

The appetizer is Maguro Carpaccio Salad.

 

 

Casarecce is a short pasta with S-shaped grooves, so it blends very well with sauces.

It had a chewy texture and was very delicious.

 

 

When I looked up where this Casarecce was sold, I found out that it was sold at a nearby supermarket Maruetsu.

This is an original product of the Maruetsu Group.

Hmm, Maruetsu, it’s awesome.

This Casarecce will become my standard pasta.

 

 

Today’s Wine

Pangoline Chardonnay 2024 1,300 yen

To match the rich pasticcio, I opened a South African Pangoline Chardonnay.

This is the right select.

I felt the hearty fruits flavor unique to South Africa, with just the right amount of acidity and outstanding minerality.

It is a fruity wine, but it does not have excessive fruitiness, and it has a smooth and refreshing aftertaste.

It also went very well with the chewiness of the Casarecce.

Today, it was a treat that sent a breath of fresh air to my cooking, which has a sense of rut.