衣替え

10/23

昨日ほどではないもの、今日も寒い一日です。

10月1日が衣替えだと記憶していますが、ずうっと暑い日が続いていたので、箪笥の中はいまも夏物ばかり。

そろそろ半袖をしまって冬物を出すべきか?

でも、まだ暑い日も来そうだし、悩ましいところです。

 

今日の料理

枝豆

 

 

サーモン、生ハム、アヴォカド、ブロッコリー、ミニトマト、キウイ、リンゴのサラダ

 

 

真鯛のグリル

 

 

タラコスパゲティ

 

 

枝豆の季節もそろそろ終わりですね。

 

 

 

 

本日のワイン

 

 

マルキドボーラン シャルドネ 2024  1,180円

ヴィンテージが2024年に切り替わっています。

地球温暖化によりご多分に漏れず酷暑の年が続いたラングドックですが、2024年は冷涼な夏となりました。

シャルドネにとっては、冷涼な気候はうってつけ。

で、マルキドボーランのシャルドネも素晴らしいヴィンテージになりました。

溌溂とした果実味に加えて、エレガントな酸とミネラル感。

綺麗に伸びる優雅なアフターテイストは、まるで高級ワインを飲むかのようです。

これ美味しいです。

もしかすると今までのヴィンテージの中で最高のクオリティかもしれません。

これ、お勧めです。

 

 

 

Oct. 23

It’s not as cold as yesterday, but today is also a cold day.

I remember that October 1st was a change of clothes, but it was a hot day, so the chest of drawers was still full of summer clothes.

Should I put away my short sleeves and put in winter clothes?

But it looks like it’s still going to be hot, and it’s a troublesome.

 

 

Today’s dish

Edamame

 

 

Salmon, Prosciutto, Avocado, Broccoli, Cherry-tomatoes, Kiwi and Apple Salad

 

Grilled Madai

 

Taracco spaghetti

 

 

The edamame season is almost over, isn’t it?

 

 

Today’s Wine

Marquis de Beau Rond Chardonnay 2024 1,180 yen

The vintage has switched to 2024.

Languedoc has been a hot year due to global warming, but 2024 has been a cool summer.

For Chardonnay, the cool weather is perfect.

So, Marquis de Beau Rond’s Chardonnay also became a wonderful vintage.

In addition to the rich fruit flavor, it has an elegant acidity and minerality.

The elegant aftertaste that stretches beautifully is like drinking a fine wine.

This is delicious.

It may be the best quality of the vintage so far.

This is recommended.