江ノ島 海鮮料理 天海

8/13

午後から、思いたって江ノ島に出かけました。

町田から江ノ島は、小田急線で新宿に出るのとほぼ同じ距離と時間です。 

 

 

江ノ島に到着。涼しくてびっくりです。

 

 

予想通り凄い人出ですが、昔に比べて水着姿の人が圧倒的に少なくて、アジア系の外国人の方々がとても多いようです。

 

 

橋を渡って島に行く途中、日本語の会話があまり聞こえてきません。

 

 

江ノ島神社にお参り。

 

 

で、今日の目的はこのお店、天海。

 

 

細い参道の途中にある観光客目当てのお店かと思えば、さにあらず。

新鮮な相模湾の地の魚が食べられる老舗の銘店。

 

 

おっと、注文がタッチパネルに変わっています。

これ、割と好き。

 

 

注文の度に、いちいち「すみません」って謝らなくてすみますから。

 

さてお目当ての、この生シラスは絶品。

 

 

鮮度が違います。他のどこで食べるより美味しいと思います。

 

 

豆腐サラダとお刺身のつまについてくる海藻類がまた絶品。私、基本あまり海藻類は得意ではないのですが(だからハゲなんだ。。。ほっといてください。。)この海藻はめちゃくちゃ美味しいです。

 

 

ここでは刺身のツマは、残しちゃダメですよ。

 

 

残念ながら飲めるワインがリストにないので、日本酒を冷酒でいただきました。

 

 

メインは海鮮かき揚げです。

シラスと海老、貝柱などがいっぱい入っています。

 

 

このサクサク感がたまりません。

ネタが良いのか、油が良いのか、料理人の腕が良いのか、このかき揚げ全く胃に持たれません。

 

 

締めは富乃宝山をロックで一杯。

 

 

お腹がいっぱい。極めて満足度の高い夕食でした。

 

 

江ノ島駅に戻る途中、片瀬東浜のビーチサイドのバーで、もう一杯。

 

 

BGMにサザンが流れるバーで、黄昏から宵闇に代わる相模湾をぼーっと眺めながら、幸せなひと時を過ごしました。

 

 

 

江ノ島を満喫したショートトリップでした。

 

 

 

Aug. 13

On the late afternoon, I thought about it and went out to Enoshima.

From Machida to Enoshima is almost the same distance and time as going to Shinjuku on the Odakyu Line.

 

I arrived at Enoshima. I was surprised at how cool it was.

As expected, there are a lot of people, but there are overwhelmingly fewer people in swimsuits than in the past, and there seem to be a lot of foreigners of Asian descent.

On the way across the bridge to the island, I couldn’t hear much Japanese conversation.

 

Visiting Enoshima Shrine.

 

So, today’s purpose is this restaurant, Amami.

If you think it’s a retaurant for tourists in the middle of the narrow approach, it’s not like that.

A long-established famous restaurant where you can eat fresh fish from Sagami Bay.

 

Oops, the order has turned into a touch panel.

I like this quite a bit.

Every time I order, I don’t have to apologize for saying “I’m sorry”.

 

Now, this raw whitebait I am looking for is exquisite.

The freshness is different. I think it’s better than eating anywhere else.

 

 

The seaweed that comes with the tofu salad and sashimi snacks is also exquisite. I’m basically not very good at seaweed but this seaweed is insanely delicious.

 

Unfortunately, there was no wine I could drink on the list, so I had Japan sake cold.

 

The main dish is seafood kakiage.

It is full of whitebait, shrimp, scallops, etc.

Whether the ingredients are good, the oil is good, or the chef’s skills are good, this kakiage is really, really tasty.

 

To finish, I drank Tomi no Hozan with Ice.

 

I’m full. It was an extremely satisfying dinner.

 

 

On the way back to Enoshima Station, I had another drink at a beachside bar in Katase Higashihama.

At the bar with Southern Allstars playing background music, I spent a happy time looking at Sagami Bay from dusk to dusk.

 

It was a short trip to enjoy Enoshima.