5/20
気温が急上昇。
今日の東京は30℃超えでした。
まだ、5月。先が思いやられます。
今日の料理
具たくさんのサラダ
ジャンボン・セック、モッツァレラ、ホタルイカ、ブロッコリー、スナップエンドウ、イチゴ、リンゴ、ミニトマト
ラザニア
今日は多忙な一日で、ラザニアは前に作って冷凍保存してあったもの。
ラザニアは冷凍しても大丈夫。
ゆっくり解凍して、余分な水分を落として、低温で焼けば、味はほとんど変わりません。
今日も美味しくいただきました。
本日のワイン
おおさかぶどう・ワインの郷 ま・い・ど 大阪産デラウエア 2024 醸し 3,500円
先週訪問した横浜君嶋屋・日本葡萄館で買いました。
日本ワイン通の中では “おっくー” の愛称で親しまれるブドウ栽培&ワイン醸造家の奥田大輔氏が手掛けた新しいワインです。
大阪産デラウエア100%を醸し発酵したオレンジワイン。
ボトルの底に凄いオリがでています。
これを見て、「わ、なんだこりゃ?」と普通の人は思うでしょうが、われわれは「美味しそう!」と思ってしまいます。
肉厚な果実の風味、ブドウ果皮由来の渋みと旨味、おだやかな酸と口いっぱいにひろがるフルーツの香り。
うーん、おっくー、攻めますねえ。
これ、賛否両論、好みは分かれそうですが、私は好きです。
おっと、生産本数178本だって。少ない。。。
May. 20
The temperature soared.
Today’s temperature in Tokyo exceeded 30 degrees Celsius.
We are still in May. I am considerate of the future.
Today’s Dish
Salad with lots of ingredients
Jambon Sec, Mozzarella, Firefly Squid, Broccoli, Snap Peas, Strawberries, Apples, Cherry Tomatoes
Lasagna
It’s been a busy day, and the lasagna was made before and frozen.
Lasagna can be frozen.
If you defrost it slowly, remove excess moisture and bake it at a low temperature, the taste will hardly change.
I had a delicious dinner today.
Wine of the Day
Osaka Grapeandwine M・A・I・D・O Osaka Delaware 2024 3,500 yen
I bought it at Yokohama Kimijimaya Nihon Budokan, which I visited last week.
It is Japan new wine created by Daisuke Okuda, a viticulture and winemaker who is nicknamed “Okku” among wine connoisseurs.
It is an orange wine fermented with 100% Delaware from Osaka.
There is a great turbidness at the bottom of the bottle.
When you see this, the average person will think, “Wow, what is this?”, but we will say, “It looks delicious!” I think.
I felt the flavor of the fleshy fruits, the astringency and umami derived from the grape skin, the gentle acidity and the aroma of the fruit that fills the mouth.
Well, He is going to attack.
This is likely to be controversial, taste, but I like it.
Oops, 178 bottles produced. A litte…