3/28
休肝日
3/29
昨日の最高気温26度から、今日の日中の気温は5度。
初夏から真冬に逆もどり。たった12時間で21度も気温が下がりました。
こんな気温差、記憶にありません。
ただ、ただ寒い雨の一日でした。
今日の料理。
釜揚げホタルイカ
ホタルイカ、イチゴ、パイナップル、ブロッコリーのサラダ
ハンバーグステーキ
ハンバーグのひき肉は、前日に仕込んで冷蔵庫で一晩寝かせています。
そうすると繋ぎのパン粉や玉ねぎを少なくできます。
おいしいですよ。
本日のワイン
ドメーヌ ペッシュ・プイエ ミネルヴォワ ルージュ 2021 1,650円
一昨日のシャルドネと同じく、HVEレベル3認証を持つラングドックのサステナブルワイン。
ミネルヴォワはラングドックの中で、格上の評価を受けるAOCです。
密度の高いきめ細やかな果実の口当たりは、ミネルヴォワならではの個性だと思う。
ソフトで、まろやかで、エレガント。
濃厚で力強いイメージのラングドックワインの中で、この上品な味わいは別格ですね。
カリニャン35%、グルナッシュ30%、サンソー20%、シラー15%のブレンドです。
Mar. 28
No Wine Day
Mar. 29
From yesterday’s high of 26 degrees Celsius, today’s daytime temperature was 5 degrees Celsius.
It is back from early summer to midwinter.
In just 12 hours, the temperature dropped by 21 degrees.
I don’t remember such a temperature difference.
It was just a cold, rainy day.
Today’s dish.
Firefly-squid
Firefly-squid, Strawberry, Pineapple and Broccoli Salad
Hamburg Steak
The minced hamburger steak is prepared the day before and left in the refrigerator overnight.
This will reduce the amount of breadcrumbs and onions in the joints.
It’s delicious.
Wine of the Day
Domaine Pech Pouille Minervois Rouge 2021 1,650 yen
As same as the Chardonnay, I tasted the day before yesterday, it is a sustainable wine from Languedoc with HVE level-3 certification.
Minervois is one of the most prestigious AOCs in Languedoc.
I think the mouthfeel of the dense and fine-grained fruits is unique to Minervois.
It is soft, mellow, elegant.
Among the Languedoc wines with a rich and powerful image, this elegant taste is exceptional.
It is a blend of 35% Carignan, 30% Grenache, 20% Cinsault and 15% Syrah.