チェイス・ザ・グレープ アイデンティティ 2024

3/21

休肝日

 

 

3/22

気温が急上昇。ポカポカ陽気の土曜日です。

 

鍋の季節もそろそろ終わりですね。

 

 

冷凍庫に保存している鶏ガラを使い切らないといけないと思って、今日は鶏鍋にしました。

 

 

地鶏モモ肉、鶏団子、豆腐、くずきり、舞茸、シイタケ、ゴボウ、豆苗、春菊、ネギ、生牡蠣

 

 

鶏の出汁がよくとれていて、とても美味でした。

 

 

本日のワイン

 

 

チェイス・ザ・グレープ アイデンティティ 2024  4,200円

ブドウを求めて“旅するワイン醸造家” 内藤大氏の6作目となるシャルドネ主体の白ワインです。

山梨のブドウ栽培家SOL CARAVANの矢野貴士氏が栽培したシャルドネ81%、シーガレーベ12%、アリゴテ5%、ミュラー・トゥールガル2%を奈良県まで運び、今注目を集める気鋭のワイナリー木谷ワインで仕込んでいます。

これまでと同じく野生酵母で発酵、亜硫酸無添加で醸造。

厚みのある果実の風味、幅の広がりのある酸、穏やかでも存在感のあるミネラル感。

シャルドネのエレガンスと、シーガレーベの甘いアロマとフレーバーを明確に感じます。

ま、自分の息子が造ったワインなので、割り引いて聞いてもらえると良いのですが、これ、かなり良い出来だと思います。

昨年リリースしたアルバリーニョも良かったのですが、これ、それに負けず劣らず美味しいように思います。

発売は4月上旬を予定しています。はい、私が売らなくてはなりません。

生産量 384本。ま、なんとかなるでしょう。

 

あ、そうそう、今日の鶏鍋にも、すごく良く合いました。

 

 

Mar. 21

No Wine Day

 

 

Mar. 22

The temperature soared. It’s a sunny Saturday.

 

It’s almost the end of the hot pot season.

I thought I had to use up all the chicken stock I had stored in the freezer, so I made a chicken pot today.

 

Chicken thighs, Chicken dumplings, Tofu, Kuzukiri, Maitake-mushrooms, Siitake-mushrooms, Burdock, Bean-seedlings, Chrysanthemums, Negi, Raw oysters

 

The chicken broth was well prepared and very tasty.

 

 

Wine of the Day

Chase the Grape Identity 2024  4,200 yen

This is the sixth vintage of Chardonnay-based white wine by Dai Naito, a “traveling winemaker” in search of grapes.

81% Chardonnay, 12% Siegarrebe, 5% Aligote, and 2% Müller Tourgar grown by Takashi Yano of SOL CARAVAN, a viticulturist in Yamanashi, are transported to Nara Prefecture and produced at Kitani Wine, which is an up-and-coming winery that is currently attracting attention.

It was fermented with wild yeasts and macerated without the addition of sulfurous acid.

I felt thick fruits flavor, wide acidity, mild but strong minerality.

You can clearly feel the elegance of Chardonnay and the sweet aromas and flavors of Siegarrebe.

Well, it’s a wine made by my own son, so I hope you can discount it and listen to it, but I think it’s pretty good.

The Albarino released last year was also good, but I think this one is just as delicious.

It is scheduled to be released in early April. Yes, I have to sell it.

Production volume: 384 bottles. Well, I hope it will be manageable.

 

Oh, yes, it went very well with today’s chicken pot.