皆さん、どうぞよいお年をお迎えください。

12/30

今年も残すところあと1日です。

今日はキッチンとお風呂の掃除をしました。

 

今日の料理

生ハム、モッツアレラ、イチゴ、ブロッコリー、ミカンのサラダ

 

 

サケの塩焼き

 

 

鶏とキノコの雑炊

 

 

雑炊は昨日のキリタンポの残りのスープで作りました。

美味しかったです。

 

 

 

1本目 マルキドボーラン ソーヴィニヨンブラン 2022  1,080円

本年最後のマルキドボーランです。

現行は2023年ヴィンテージですが、これはひとつ前の2022年。

うーん、こっちの方が味わいが落ち着いていて、美味しいかもです。

マルキドボーランって、ちゃんとキレイな熟成をするんですよ。

 

 

2本目 マルキドボーラン メルロー 2023  1,080円

赤も今年最後のマルキドボーランです。

何度も繰り返しますが、このメルローは本当に普通に美味しいです。

バランスが素晴らしい。

完璧な家飲みワインだと思います。

 

 

12/31

この日記はいつも翌日に書いているのですが、大晦日だけは年の締めくくりで、当日に書くことにしています。

今年の初めにdaimajoさまの病気が、進行性核上性麻痺という2万人に一人の難病だとわかり、ますます日々介護に追われるようになりました。

初孫の仁くんが誕生し、また老齢年金の受給が始まり、名実ともに立派なおじいちゃんになりました。

喜怒哀楽が駆け巡る一年でしたが、なんとか年を越せそうです。

 

 

 

年賀状も卒業したので、この場を借りて皆さんに深く一年の感謝の意を表します。

今年も大変お世話になりました。

この中身の乏しい日記を読んでくださっている皆さん、本当にありがとうございました。

 

 

我が家の大晦日の夕食は、「すきやき」と決めています。

ワインは何を飲むかまだ決まっていません。

 

それでは皆さん、どうぞよいお年をお迎えください。

 

 

 

Dec. 30

There is only one day left in the year.

Today I cleaned the kitchen and bath.

 

Today’s Dish

Salad with Prosciutto, Mozzarella, Strawberries, Broccoli and Tangerines

 

Grilled Salmon with Tartar Sauce

 

Porridge with Chicken and Mushrooms

 

The porridge was made with the leftover soup from yesterday’s Kiritampo.

It was delicious.

 

 

1st Marquis de Beau Rond Sauvignon Blanc 2022 1,080 yen

This is the last Marquis de Beau Rond of the year.

The current vintage is 2023, but this is the 2022 vintage.

Well, this one has a calmer taste and may be more delicious.

The Marquis de Beau Rond matures beautifully.

 

 

2nd Marquis de Beau Rond Merlot 2023 1,080 yen

The red is also the last Marquis de Beau Rond of the year.

Again, this Merlot is really ordinarily delicious.

It has a great balance.

I think it’s the perfect home drinking wine.

 

 

Dec. 31

I always write this diary the next day, but New Year’s Eve is the only day I close out the year, so I try to write on that day.

At the beginning of this year, I learned that daimajo’s illness was progressive supranuclear palsy, an incurable disease that affects one in 20,000 people, and I became more and more busy caring for her every day.

My first grandchild, Jin, was born, and I began to receive old-age pensions, and I became a magnificent grandfather in both name and reality.

It’s been a year of joy, anger and sorrow, but it looks like we’ll be able to get through the year.

 

Now that I have quit New Year’s cards, I would like to take this opportunity to express my deepest gratitude to all of you for the past year.

Thank you very much for your support this year.

Thank you so much to everyone who is reading this meager diary.

 

 

Our New Year’s Eve dinner is decided to be “Sukiyaki”.

I haven’t decided yet what wine to drink.

 

I wish you all a happy new year.