12/26
札幌のFさんから、今年も鰊の飯寿司が届きました。
これ、やっぱり日本酒かな?と思いますが、今日のシャルドネにも良く合いました。
Fさん、いつもありがとうございます!
今日の料理
ジャンボンセック、アボカド、ブロッコリー、トマト、ミカンのサラダ
真鯛のアクアパッツァ
アクアパッツァは、美味しいです。
本日のワイン
キュヴェ・ディスネ 30%オーク シャルドネ 2023 1,500円
昨日、三鷹のワインショップ Everyday で、店主の金野さんのおすすめで買いました。
ラングドックのシャルドネです。
あ、このふくよかな果実味は、ラングドックのシャルドネですね。
マルキドボーランのシャルドネを、やや硬質にして、樽のニュアンスが加わった感じです。
シャルドネの品種の特徴がよく表現されています。
飲むにつれて、硬さが和らぎ、最後はフルーツ感を強く感じました。
金野さん、さすがです。良いワインですね。
Dec. 26
Mr. F in Sapporo sent me a Nishin-Izushi again this year.
Is this Japan sake after all? But it went well with today’s Chardonnay.
Thank you very much, Mr. F!
Today’s Dish
Jambon Sec, Avocados, Broccoli, Tomatoes and Orange Salad
Madai Aqua Pazza
Acqua Pazza is delicious.
Wine of the Day
Cuvée Dissenay 30% Oak Chardonnay 2023 1,500 yan
Yesterday, I bought it at the “Wine Shop Everyday” in Mitaka on the recommendation of the owner, Mr. Konno
It is a Chardonnay from Languedoc.
Oh, this plump fruits flavor is a Languedoc Chardonnay.
It is similar the Chardonnay of the Marquis de Beau Rond, I felt.
It has a slightly harder mouthfeel and has added the nuances of the barrel.
The characteristics of the Chardonnay variety are well expressed.
As I drank it, the hardness softened, and at the end I felt a much fruitiness.
Mr. Konno, that’s good. It’s a good wine.