11/14
休肝日
11/15
今日は郡山に日帰り出張です。
福島に向かう新幹線の車内で食べるお弁当は、深川めしと決めています。
さて本日の仕事は、東北のワインのテイスティング。
私がセレクトした東北のワインを関係者6人と一緒に真剣にテイスティングしていきます。
16種類の青森、岩手、秋田、山形産のワインに向き合いました。
私も東北のワインだけの試飲会は初めてです。
こうやって比較試飲をすると、それぞれのワインと県の個性がはっきりと現れて、とても興味深かったです。
陸前高田の神田葡萄酒を初めて飲みましたが、極めて高品質なワインでした。
秋田県大森町のリースリングもとても良いですね。
30年くらい前に、大森町のリースリングの畑を訪問して、ワインを飲んだ事がありましたが、異次元の進化を遂げています。
東北産のワイン、凄い事になっています。
日本ワインの産地というと、北海道や長野県が注目の的ですが、同じく冷涼な気候をもつ、東北地方も忘れてはいけないと、改めて思いました。
ひと通りのテイスティングのあと、会場を郡山駅前の居酒屋に移して、東北ワインと食事の相性を試してみます。
こちらのお店にはあらかじめ、ワインの持ち込みの許可を頂いています。
居酒屋メニューにも、東北のワインは、バッチリです。
特にお刺身や、鍋との相性は抜群です。
と、いいながら、予定通り、だんだん、ただの飲み会になりました。
東北で味わう美味しい地ワインと、地の料理、最高です!
途中、中抜けして新幹線で東京に戻ります。
ちゃっかり、飲み会から抜き取った月山ワインの甲州を車内でちびちび頂きました。
今日は私、良い仕事が出来たと思います。
Nov. 14
No Wine Day
Nov. 15
Today, I am on a one-day business trip to Koriyama.
Always, the lunch box I eat on the Shinkansen-train heading to Fukushima is “Fukagawa Meshi”.
Today’s job is to taste the wines of Tohoku.
I seriously tasted the wines of Tohoku that I have selected with the six people involved.
We were confronted with 16 kinds of wines from Aomori, Iwate, Akita, and Yamagata.
This is my first time to have a tasting event with only Tohoku wines.
It was very interesting to do a comparative tasting like this, and the individuality of each wine and prefecture was clearly visible.
It was the first time I drank Kanda wine from Rikuzen-Takada, and it was an extremely high quality wine.
The Riesling from Omori Town, Akita Prefecture is also very good.
About 30 years ago, I visited the Riesling vineyards in Omori and drank wine, but it has evolved to a different dimension.
Wine from Tohoku has become a great thing.
When it comes to Japan wine producing areas, Hokkaido and Nagano prefectures are the center of attention, but I was reminded that we should not forget the Tohoku region, which also has a cool climate.
After a series of tastings, we moved the venue to an izakaya in front of Koriyama Station to try the compatibility of Tohoku wine with foods.
We have received permission to bring wine into this shop in advance.
Even on the izakaya menu, Tohoku wine is perfect.
It goes especially well with sashimi and hot pot.
However, as planned, it gradually became just a drinking party.
The delicious local wine and local cuisine that you can taste in Tohoku are the best!
On the way, I returnd to Tokyo by bullet train.
I had a little bit of Gassan Wine Koshu in the train that I pulled out of the drinking party.
I think we did a good job.
Thank you very much.