サンマにタルタルソース

11/11

休肝日

 

 

11/12

ポカポカ陽気の1日になりました。

夕食の湯豆腐が、冷奴に変更になりました。

 

 

今日の料理

生牡蠣

 

 

メバチマグロのお刺身

 

 

冷奴

 

 

漬物

 

 

サンマの塩焼き

 

 

 

今日の料理、なんか物足りなく感じたので、サンマの塩焼きをタルタルソースで仕上げました。

びっくり美味しい、よく合います。

ワインにもピッタリでした。

 

 

 

本日のワイン

ドメーヌ ペッシュ・プイエ ブラン 2022  1,150円

南フランス・ミネルヴォア産のサステナブルワイン。

ソーヴィニヨン・ブラン90%とシャルドネ10%のブレンドですが、いわゆる品種の特性は皆無です。

ゆったりと優しい果実の風味、穏やかな酸と心地の良いミネラル感。

飲むほどに、ふくよかな果肉の厚みを感じます。

これ、良いワインです。美味しいです。

 

 

Nov. 11

No Wine Day

 

 

Nov. 12

It was a cheerful day.

The hot tofu cooking for dinner has been changed to a cold one.

 

 

Today’s Dish

Raw Oysters

 

Bachi Tuna Sashimi

 

Cold Tofu

 

Pickled Vegetables

 

Grilled Sanma with salt

 

I felt something was missing, so I finished the salt-grilled saury with tartar sauce.

Surprisingly delicious, goes well with it.

It was perfect for wine.

 

 

Wine of the Day

Domaine Peche Pouille Blanc 2022  1,150 yen

It is a sustainable wine from Minervois in the South of France.

It is a blend of 90% Sauvignon Blanc and 10% Chardonnay, but it has none of the so-called varietal characteristics.

I felt gentle fruits flavor, mild acidity and pleasant minerality.

The more you drink, the thicker the flesh feels.

This is a good wine. It’s delicious.