11/11
休肝日
11/12
ポカポカ陽気の1日になりました。
夕食の湯豆腐が、冷奴に変更になりました。
今日の料理
生牡蠣
メバチマグロのお刺身
冷奴
漬物
サンマの塩焼き
今日の料理、なんか物足りなく感じたので、サンマの塩焼きをタルタルソースで仕上げました。
びっくり美味しい、よく合います。
ワインにもピッタリでした。
本日のワイン
ドメーヌ ペッシュ・プイエ ブラン 2022 1,150円
南フランス・ミネルヴォア産のサステナブルワイン。
ソーヴィニヨン・ブラン90%とシャルドネ10%のブレンドですが、いわゆる品種の特性は皆無です。
ゆったりと優しい果実の風味、穏やかな酸と心地の良いミネラル感。
飲むほどに、ふくよかな果肉の厚みを感じます。
これ、良いワインです。美味しいです。
Nov. 11
No Wine Day
Nov. 12
It was a cheerful day.
The hot tofu cooking for dinner has been changed to a cold one.
Today’s Dish
Raw Oysters
Bachi Tuna Sashimi
Cold Tofu
Pickled Vegetables
Grilled Sanma with salt
I felt something was missing, so I finished the salt-grilled saury with tartar sauce.
Surprisingly delicious, goes well with it.
It was perfect for wine.
Wine of the Day
Domaine Peche Pouille Blanc 2022 1,150 yen
It is a sustainable wine from Minervois in the South of France.
It is a blend of 90% Sauvignon Blanc and 10% Chardonnay, but it has none of the so-called varietal characteristics.
I felt gentle fruits flavor, mild acidity and pleasant minerality.
The more you drink, the thicker the flesh feels.
This is a good wine. It’s delicious.