11/8
休肝日
11/9
今朝はとても寒かったです。
やっと夏が終わったと思ったら、秋を飛ばして冬が来た感じです。
今日の料理
天然ヒラメのカルパッチョ
ブロッコリー、ミニトマト、玉子、生ハムのサラダ
タラコスパゲッティ
やきとり
カルパッチョは、青森産の天然ヒラメ。
とても美味しかったです。
1本目 オリオル・ロッセール チノ・チャノ ブランコ 2022 1,350円
スペイン・ペネデスの自家葡萄園で、有機栽培をしたシャレロ85%、ムスカ15%のブレンド。
透明感の強い果実味、柑橘系の酸と、厚みのあるミネラル感。
良いワインです。
2本目 タケダワイナりー ルージュ 2023 1,980円
山形県産マスカット・ベーリーA 100%で仕込まれたワイナリーのフラッグシップ。
豊かな果実味と、キレのある酸、まろやかな渋み。
ハイブリット品種にありがちな、キーンとした金属っぽさは皆無です。
マスカット・ベーリーAのワインは斯くあるべし、というお手本のようなワインです。
美味しいです。
Nov. 8
No Wine Day
Nov. 9
It was very cold this morning.
Just when I think summer is finally over, it feels like winter has arrived, skipping autumn.
Today’s Dish
Hirame Carpaccio
Broccoli, Cherry Tomatoes, Eggs, and Prosciutto Salad
Tarracos Spaghetti
Yakitori
Carpaccio is made by a natural flounder from Aomori.
It was very tasty.
1st Oriol Rossell Xino-Xano Blanco 2022 1,350 yen
It is made from of 85% Xarel-lo and 15% Muscat, organically grown in the estate vineyard in Penedes, Spain.
I felt a clean fruits flavor, citrus acid, and thick minerality.
It is a good wine.
2nd Takeda Winery Rouge 2023 1,980 yen
It is the flagship of the winery made from 100% Muscat Bailey-A grown in Yamagata Prefecture.
I felt a rich fruits flavor, sharp acidity, and mellow tannin.
There is no squeaky metallicness that is common in hybrid grape varieties.
It is a good sample that Muscat Bailey-A should be this style.
It’s delicious.