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今夜はゲストを迎えて、すきやきワイン会。
前菜は相模湾でとれたヘダイのお刺身。
まったりと脂の乗った、それでいてベタつかない上品な味。磯臭さも全くなくて美味しいです。
いつもの黒毛和牛、美味しいです。
1本目 濱田ヴィンヤード バッカス 2020
北海道三笠市の濱田ヴィンヤード 。
自家葡萄園で無農薬栽培したバッカスです。
ふわっとした優しく華やかな白ワイン。
果実味、酸とミネラル感のバランスが抜群です。
個人的には、日本で一番美味しいバッカスだと思います。
2本目 ドメーヌ・ボー ヒネリ オレンジ 2023
富山県南砺市に2018年に設立されたワイナリー。
立野原という広大な土地で、ブドウ栽培とワイン造りを行っています。
これは、自社葡萄園で栽培したシャルドネ、リースリング、ゲヴルツトラミネール他を醸し発酵したオレンジワイン。
ゆったりとした果実の風味、冷涼感のある酸に、ブドウの果皮と種から来るほのかな苦味と渋みがアクセント・
うん、美味しいですね。よいオレンジワインです。
富山のドメーヌ・ボー、楽しみなワイナリーがまた増えました。
3本目 クスダ ワインズ ピノ・ノワール 2020
ニュージーランド・マルティンボーロで、楠田さんが造るピノ・ノワールです。
今日のゲストが持ってきました。
日本で最も入手困難なニュージーランド・ワインの一つですね。
楠田さんのワインを飲むのは本当に久しぶり。最後に飲んだのはたぶん15年以上前だと思います。
どれ、どれ、、、
おお!激しく沸き上がる赤いピノ・ノワールの濃厚なアロマ、口に含むと凄い迫力の果実の風味。
うーむ、ニュージーランドやオレゴンによくあるケバイ系? と邪なことを思いましたが、ところがどっこいぎっちょんちょん。
しばらくすると、落ち着いた柔らかな表情が現れ、エレガンスの極みのような心地よさ。
いや、お爺さん、まいった、まいった。
ああ、うまい。やっぱ、凄いや楠田さん。
間違いなく素晴らしいピノ・ノワールです。
Nov. 7
Tonight, I welcomed some guest and had a Sukiyaki wine party.
The appetizer was Hedai sashimi from Sagami Bay.
It has a mellow and fatty yet elegant taste that is not sticky. It doesn’t smell like the sea at all and it’s delicious.
Also, the usual Japanese black beef was delicious.
1st Hamada Vineyard Bacchus 2020
Hamada Vineyard in Mikasa, Hokkaido.
It is Bacchus grown without pesticides in the estate vineyard.
I is a fluffy, gentle and gorgeous white wine.
It has an excellent balance of fruitiness, acidity and minerality.
Personally, I think it’s the best Bacchus in Japan.
2nd Domaine Beau Hineri Orange 2023
Domaine Beau is established in 2018 in Nanto City, Toyama Prefecture.
On a vast land called Tachinohara, viticulture and winemaking are carried out.
This is an orange wine fermented by maceration method with Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer and others grown in the estate vineyards.
I felt big fruits flavor, cool acidity and slight bitterness and astringency from the grape skin and seeds.
Well, it’s delicious. It is a good orange wine, I think.
Domaine Beau in Toyama has increased again with a variety of wineries to look forward to.
3rd Kusuda Wines Pinot Noir 2020
It is a Pinot Noir made by Mr. Kusuda in Martinborough, New Zealand.
Today’s guest brought this one.
It is one of the most difficult New Zealand wines to buy in Japan.
It’s been a long time since I’ve drunk Kusuda’s wine.
The last time I drank it was probably more than 15 years ago.
Which one..
Oh! The rich aroma of red Pinot Noir boils violently, and the flavor of the fruits is very powerful in the mouth.
Hmmm, isn’t it a common “Kebai” type in New Zealand and Oregon?
I thought it was evil, but it was a mess.
After a while, a calm and soft expression appears, a comfort like the height of elegance.
I am so sorry.
Ahh After all, it’s amazing, Mr. Kusuda.
Without a doubt, it’s a great Pinot Noir.