10/29
朝4時30分に起床し、大阪に向かいます。
今日は、プライベートな日帰り旅行です。
行き先は東大阪市の枚岡神社。
8月末に誕生した初孫の初宮参りの付き添いです。
あいにくの雨ですが、凛とした厳かな気があたりを包み込んでいます。
滞りなくしめやかに、ご祈願をする事が出来ました。
お参りの後は、神社近くの肉の森田屋で、家族揃ってすき焼きです。
お肉屋さん直営のレストランならではの、びっくりするほどの上質な和牛をいただきました。
舌の上で、溶けていくお肉。
素晴らしい!
さて、この辺りは生駒山のふもと、あちら側は奈良県です。
「そうだ、京都に行こう!」
帰路は、新大阪駅には戻らずに、奈良から京都に向かう事にしました。
近鉄奈良線から大和西大寺駅で、京都行きの特急列車に乗り換えます。
車窓には小雨にけむる奈良盆地が広がっています。
京都駅に到着。
せっかく京都に来たんだからと、駅ビルの京料理店で、軽く一杯いただく事にしました。
生湯葉が美味しい。
ワインは、大阪・河内のカタシモワインのデラウエアです。
新鮮で心地よいブドウの風味、カタシモワインを飲むのは久しぶりでしたが、これ、美味しかったです。
さらに、京都グランヴィアホテルのメインバーでドライマティーニを一杯。
期せずして、短い時間ながら、京都のひとときを楽しむことが出来ました。
皆さん、ありがとうございました!
Oct. 29
I wake up at 4:30 a.m. and went to Osaka.
It’s a private day trip.
The destination is Hiraoka Shrine in Higashi―Osaka City.
I was an attendant for my first grandchild’s first visit to the palace.
Unfortunately, it is raining, but a dignified and solemn atmosphere envelops the area.
I was able to pray without delay.
After the prayers, the whole family had a sukiyaki at the meat Moritaya near the shrine.
We received surprisingly high-quality Wagyu-beef unique to a restaurant directly managed by a butcher.
Meat melting on the tongue.
That’s great!
By the way, this area is at the foot of Mt. Ikoma, and the other side is Nara Prefecture.
“That’s right, let’s go to Kyoto!”
On the way back, I decided not to return to Shin-Osaka Station, but to head from Nara to Kyoto.
On the Kintetsu Nara Line, at Yamato-Saidaiji Station, change to a limited express train bound for Kyoto.
The Nara Basin is covered in light rain from the train window.
I arrived at Kyoto Station.
Since I came all the way to Kyoto, I decided to have a light drink at a Japanese restaurant in the station building.
Raw yuba is delicious.
The wine is Delaware of Katasimo Wine in Kawachi, Osaka.
It’s been a long time since I’ve tasted Katasimo wine.
I felt a fresh and pleasant grape flavor.
It’s delicious.
Also, I drank a dry martini at the main bar of the Kyoto Granvia Hotel.
Unexpectedly, I was able to enjoy a moment in Kyoto for a short time.
Thank you all!