10/27
街を歩いていたら、ハロウィンの衣装を纏った小さな子供を大勢見かけました。
子供のハロウィンは可愛いですね。
大人のハロウィンは、ほどほどにお願い出来るといいですね。
今日は居酒屋メニューです。
お刺身
ゴーヤとツナのサラダ
冷や奴
鮭の塩焼き
やきとり
本日のワイン
月山ワイン ソレイユ ルバン 甲州シュールリー 2022 2,420円
山形、出羽三山の最高峰、月山の麓で250年前から栽培が続く北限の甲州ブドウで造られた白ワインです。
3年ぶりくらいに飲みましたが、ますます品質が向上しています。
厚みのある柑橘系の果実味、しっかりとしたエレガントな酸、心地の良い口当たりとミネラル感。
甲州ワインとして、ユニークかつ、極めて完成度が高いと思います。
しばらく月山ワインを離れていたワインメーカーの阿部豊和氏も、月山ワインに復帰しました。
ますます、楽しみが増えましたよ。
Oct. 27
When I was walking around the city, I saw a lot of small children dressed in Halloween costumes.
Children’s Halloween is cute, isn’t it?
It would be nice if you could ask for adult Halloween in moderation.
Today is the tavern menu.
Sashimi
Goya and Tuna Salad
Chill Tofu
Grilled Salmon with salt
Yakitori
Wine of the Day
Gassan Wine Soleil Levant Koshu Sur Lie 2022 2,420 yen
It is a white wine made from Koshu grapes, the northern limit of which has been cultivated for 250 years at the foot of Mt. Gassan, the highest peak of Yamagata, the three mountains of Dewa.
I drank it for the first time in about 3 years, and the quality is getting better and better.
I felt thick citrus fruits, firm and elegant acidity, pleasant mouthfeel and minerality.
As a Koshu wine, I think it is unique and extremely complete.
Winemaker Toyokazu Abe, who had been away from Gassan Wine for a while, has also returned to Gassan Wine.
It’s more and more fun.