10/12
世間一般では、今日から3連休ですね。
初日の今日は、秋晴れに恵まれて絶好の行楽日和だと思われます。
私は、遅れがちだった家事に追われる一日でした。
今日の料理
枝豆
お刺身
やきとり
ゴーヤチャンプルー
サンマ
居酒屋メニューでした。
1本目 ミソノ・ヴィンヤード ピンク・ナイアガラ 2023 2,800円
北海道・余市のワイナリーが造るロゼワインです。
自家農園で有機栽培した樹齢50年のナイアガラ果汁に、搾汁後のピノ・ノワールの果皮を5日間漬け込んでいます。
発酵は野生酵母・亜硫酸無添加で行ったナチュールワイン。
ナイアガラの厚みのある果実味と、シャキッと引き締まった北海道ならではの酸が印象的です。
ピュアで、とても個性的なワインです。
この果実のボディと酸度の高さは、もしかしたら長期熟成に耐えるかもしれません。
あと、昨日飲んだピエモンテのワインが残っていたので、そちらを美味しく飲みました。
Oct. 12
In general, it’s a three-day holiday from today.
Today, the first day, is blessed with autumn sunshine and seems to be a perfect day for a picnic.
It was a busy day for me with household chores that I tended to be late for.
Today’s Dish
Edamame
Sashimi
Yakitori
Bitter Gourd Champloo
Samma
Good job!
1st Misono Vineyard Pink Niagara 2023 2,800 yen
It is a rose wine made by a winery in Yoichi, Hokkaido.
It is made from 50-year-old Niagara vine’s juice, which is organically grown in the estate vineyard
The peel of Pinot Noir after juicing is soaked for 5 days with Niagara juice.
The juice is fermented by wild yeast without sulfur.
I was impressed in the thick fruit flavor of Niagara and the crispy and firm acid unique to Hokkaido.
It is a pure and very unique wine.
The big body and high acidity of this fruits may become a long-term maturing.
Also, there was some Piemonte wines left over from yesterday, so I drank it deliciously.