今日は手巻き寿司

8/23

休肝日

 

 

8/24

今日は手巻き寿司にしました。

 

青森産メジマグロ、鳥取産ブリ、三重産真鯛、北海道産ミズダコ、神奈川産太刀魚、兵庫産甘エビ、静岡産生シラス、ツナマヨ、きゅうり

 

 

今日のネタ、ツナマヨ以外は全て天然物。

さらに冷凍は甘エビだけ、あとは全て生です。

 

凄く美味しかったです。

 

 

 

1本目 Hirosaki craft wine プリモパッソ ロサート 2023 3,200円

青森県産スチューベンを低温状態でゆっくりた醸造したロゼワインです。

熟したリンゴを思わせる赤い果実味、穏やかな酸と柔らかなミネラル感。

ラブラスカ由来のキャンディ香は全く感じません。

ピュアで自然な口当たりが印象的。

流通ベースでは、ファーストヴィンテージのワインですが、とてもよく出来ていると思います。

美味しいです。

 

 

2本目 濱田ヴィンヤード  シャルドネ 2020 6,000円

良いネタのお寿司に合わせて、高い上等なワインが飲みたくなりました。

で、セラーから選んだのは北海道三笠の濱田さんのシャルドネです。

極めて厚みのある果実味、北海道のシャルドネならではの鋭角な酸、研ぎ澄まされたようなミネラル感。

微かに感じる心地よい樽発酵のニュアンス。

やはり、特別感の強いワインです。

リリースから2年以上たちましたが、まだまだ若々しく、本当の実力が開くのは当分先かもしれませんね。

 

 

Aug. 23

No Wine Day

 

 

Aug. 24

Today, I made a Temaki-Sushi.

 

Meji-Maguro from Aomori, Yellowtail from Tottori, Madai from Mie, Water Octopus from Hokkaido, Swordfish from Kanagawa, Shrimp from Hyogo, Whitebait from Shizuoka, Tuna-mayo, Cucumber

 

Except for today’s material, tuna mayo, all are wild fishes.

In addition, only Shrimp are frozen, and everything else is raw.

 

It was really delicious.

 

 

1st hirosaki craft wine Primo Passo Rosato 2023 3,200 yen

It is a rose wine made by slowly fermentation Steuben from Aomori at a low temperature.

I felt a red fruits taste reminiscent of ripe apples, mild acidity and soft minerality.

I don’t feel the candy scent from Labrusca at all.

It is a very pure and natural style wine.

On a distribution basis, it’s a first-vintage wine, but I think it’s very well done.

It’s delicious.

 

 

2nd Hamada Vineyard Chardonnay 2020 6,000 yen

I wanted to drink a high-quality wine to go with the sushi with good ingredients.

So, I chose Mr. Hamada’s Chardonnay from Mikasa, Hokkaido.

I felt extremely thick fruitiness, sharp acidity unique to Hokkaido Chardonnay, and minerality that seems to have been sharpened.

I also felt a pleasant nuance of barrel fermentation that you can feel faintly.

After all, it is a wine with a strong sense of specialness.

It’s been more than two years since its release, but it’s still youthful, and it may be a while before it really reaches its full potential.