daimajoさまも、お気に入りのようです

8/16

休肝日

 

 

8/17

台風一過。フェーン現象で異常な暑さ。

 

今日の料理

本マグロ 頭肉のカルパッチョ

 

 

生ハム、キュウイ、ブロッコリー、オクラ、ミニトマトのサラダ

 

 

オーストラリア産厚切りサーロインステーキ ジャガイモのコンフィ添え

 

 

厚切りの肉は、存在感がありますね。

 

 

ジャガイモは、低温80度のグレープシードオイルで30分煮てから、

 

 

フライパンで丁寧に焼き上げました。

 

 

この料理、見た目よりだいぶ手間がかかりますが、出来栄えは、まあまあ。

私にありがちな、独りよがりな料理だと思われます。

 

 

1本目 hirosaki  craft wine プリモ パッソ ペットナット 2023  3,200円

青森県産のスチューベンを丁寧にゆっくりと醸造した手作りワイン。

素直な果実味と穏やかでもしっかりとした酸味。

柔らかな泡が心地良く口の中で弾けます。

いっさいのストレスを感じさせない優しい味わい。

これ、美味しいです。

闘病中のdaimajoさまも、お気に入りのようです。

 

 

2本目 チェイス・ザ・グレープ チル・レッド 2022  2,800円

山梨県産のマスカット・ベーリーAとメルローで仕込んだ赤ワイン。

しなやかで心地の良い果実味となめらかなタンニン。

リリースからしばらくたちましたが、やや還元的なニュアンスがありますね。

酸化防止剤の亜硫酸を極力抑えている影響でしょう。

自然な感じで今飲んでも美味しいと思いますが、本当の飲み頃はもう少し先かもしれませんね。

 

 

 

Aug. 16

No Wine Day

 

 

8/17

The typhoon has passed. Abnormal heat due to the Fern phenomenon.

 

Today’s Dish

 

Tuna head-meat Capaccio

 

Salad with prosciutto, cucumber, broccoli, okra and cherry tomatoes

 

Australia thick sliced sirloin steak with potato confit

 

Thick-cut meat has a strong presence.

 

The potatoes were boiled in grapeseed oil at a low temperature of 80 degrees Celsius for 30 minutes, and then carefully baked in a frying pan.

 

This dish takes a lot more time than it looks.

 

1st hirosaki craft wine Primo Passo pet nut 2023  3,200 YEN

It is a handmade wine made by carefully and slowly brewing Steuben from Aomori Prefecture.

I felt obedient fruits flavor and mild but firm acidity.

The soft foam pops comfortably in your mouth.

A gentle taste that does not make you feel any stress.

This is delicious.

Daimajo-sama, who is battling illness, also seems to be a favorite.

 

 

2nd Chase the Grape Chill Red 2022  2,800 yen

It is a red wine made from Muscat Bailey-A and Merlot from Yamanashi Prefecture.

I felt supple, pleasant fruits taste and smooth tannins.

But there is a slightly reduced nuance.

This is probably due to the fact that the antioxidant sulfurous acid is suppressed as much as possible.

I think it’s delicious to drink now because it feels natural, but the real time to drink it may be a little later.