やっぱり、凄いわ

7/25

今日の料理。

 

カツオのたたき中華風

 

 

土用の丑の日、一日遅れで、鰻炊き込みご飯。

スーパーで買った大きな鰻をよく洗って、ワインで蒸しなおします。

 

 

赤ワインベースの自家製の鰻のタレで炊きあげたご飯の上に乗せて、さらによく蒸します。

 

 

 

できあがり。

 

 

これ本当に美味しいです。ワインにもすごく良く合います。

 

 

1本目 旭洋酒 ソレイユ クラシック NV

山梨市の旭洋酒は、鈴木さん夫妻が営む小さなワイナリー。

山梨のワイン造りの長い伝統を引き継いだ、真面目な、真面目な夫婦が丁寧に造るワインです。

この甲州を飲むのは久しぶりですが、やっぱりすごく美味しいです。

優しくて厚みのある甲州ならではの果実味、ほのかな渋みがアクセント。

濁りのないピュアな口当たりが印象的です。

ワイナリーで一番価格の安いベーシックなクラスのワインでこのクオリティー。

やっぱり、鈴木夫妻は凄いわ。

 

 

2本目 小布施ワイン ソッガ ペール・エ・フィス Chabudai wine メルロ 樽熟成 2022

長野の小布施ワインを飲むのも本当に久しぶりです。

なかなか手に入らない入手困難なワインになりました。

これもワイナリーで一番価格の安いベーシックなクラスのワイン。

本当はもう一つ上のクラスのワインになる予定だったそうですが、オーナー醸造家の曽我さんが、色づきにどうしても納得がいかず、ベーシックワインに格下げしたそうです。

で、これも凄く美味しいです。

何が納得いかなかったのか、皆目見当がつきません。

味わいは軽めのタッチですが、決して薄くはありません。

さらりとした上品で心地の良いメルローの豊かな風味が口いっぱいに広がります。

やっぱり、曽我さんは凄いわ。

 

 

Jul. 25

Today’s dish.

 

Seared Bonito Chinese-style

 

Unagi Steamed Rice

 

I washed the large eel you bought at the supermarket well and re-steam it in wine.

 

It is placed on top of rice cooked in a red wine-based homemade eel sauce and steamed even better.

 

Completion.

 

This is really delicious. It goes very well with wine.

 

 

1st Asahi Yoshu Soleil Classic NV

Asahi Yoshu in Yamanashi City is a small winery run by Mr. and Mrs. Suzuki.

It is a wine carefully made by a serious, serious couple who have inherited the long tradition of winemaking in Yamanashi.

It’s been a long time since I’ve drunk this Koshu, but it’s still very delicious.

I felt accented with a gentle and thick fruit flavor unique to Koshu and a slight astringency.

The pure mouthfeel without turbidity is impressive.

This quality is the cheapest basic class wine in the winery.

After all, Mr. and Mrs. Suzuki are amazing.

 

 

2nd Obuse Wine Sogga Pare & Fils Chabudai wine Merlot Barrel Aging 2022

It’s been a really long time since I’ve drunk Obuse wine from Nagano.

It has become a difficult to find and buy.

This is also the cheapest basic class wine in the winery.

In fact, it was planned to be another higher-class wine, but the owner and winemaker, Mr. Soga, was not satisfied with the coloring and downgraded it to a basic wine.

However, this one is also very delicious.

We have no idea what didn’t make sense.

The taste is light to the touch, but not thin at all.

I felt the rich flavor of Merlot, which is smooth, elegant and pleasant, spreads throughout your mouth.

After all, Mr. Soga is amazing.