定番のご馳走、地中海風チラシ寿司

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今日は、定番のご馳走、地中海風チラシ寿司を料理します。

 

 

バチマグロ、カツオ、真鯛、真鯵、サーモン、小海老、生シラス

 

 

トッピングにトマトとクレス、酢飯に松の実とスイートバジルを混ぜ込みます。

 

 

美味しい!

 

 

1本目 ジューステンベルグ フェアヘッド 2018  2,500円

高い味のするワインが飲みたくなって、この南アのジューステンベルグを開けました。

自家葡萄園で有機栽培をしたルーサンヌ、シュナンブラン、ヴィオニエを野生酵母で醸造しています。

肉厚な果実味、キレイな酸に圧倒的なミネラル感。

ローヌの白で、このクラスのワインだと、いま1万円くらいするかもです。

ジューステンベルグの産地、西ケープは典型的な地中海性気候だし、今日のお寿司にもぴったりでした。

 

 

2本目 ヴィノーブル クラマン 2020  1,150円

フランス五大都市トゥールーズ近郊のフロントン地区産の赤ワイン。

日本ではあまり見かけない珍しい産地ですね。

メルロー50% 、シラー50% のブレンド。

プルーンを思わせる黒いベリー系の果実味、ソフトなタンニン、心地良いアフターテイスト。

お寿司を食べ終わった後、テレビを観ながらチビチビ飲みました。

HVEレベル3認証獲得のサステイナブル・ワインです。

 

 

Jun. 8

Today, I cooked a classic treat, Mediterranean-style Chirashi-sushi.

 

Drumstick Tuna, Bonito, Madai, Mackerel, Salmon, Shrimp, Raw Whitebait

 

Tomatoes and cress are mixed in for toppings, and pine nuts and sweet basil are mixed in for vinegared rice.

 

Delicious!

 

 

1st Joostenberg Fairhead 2018 2,500 yen

I wanted to drink a wine with a high taste, so I opened this South African Joostenberg.

It is made from Marsanne, Chenin Blanc and Viognier organically grown in the estate vineyard.

It is fermented by wild yeast.

I felt thick fruits flavor, beautiful acidity and overwhelming minerality.

If this one is a Rhone white wine, this class may cost about 10,000 yen now.

The Western Cape, where Joostenberg is based, has a typical Mediterranean climate, and it was perfect for today’s sushi.

 

 

2nd Vignoble Clamens 2020 1,150 yen

A red wine from the Fronton district near Toulouse, one of France’s five largest cities.

It is a rare production area that is not often seen in Japan.

It is a blend of 50% Merlot and 50% Syrah.

I felt black berry fruits reminiscent of prunes, soft tannins and pleasant aftertaste.

After I finished eating sushi, I drank a little while watching TV.

It is a sustainable wine with HVE Level 3 certification.