5/31
休肝日
6/1
6月になりました。
今月でもう一年の半分が終わります。
うーむ。
今日はスキヤキ。
北海道産の黒毛和牛の赤身です。
家の近くのOdakyu OXで買いました。
すごく美味しいです。
前菜は、ホタルイカ。
今年ほどホタルイカを食べた年は、記憶にありません。
そろそろホタルイカのシーズンも終わりでしょうか?
1本目 マルキドボーラン ロゼ 2022 1,050円
ホタルイカとスキヤキと来て、迷わずマルキのロゼを選びました。
ほのかに甘いアロマ、きれいな酸とミネラル感。
これほどピタッとはまるワインは他にないかも。
マルキドボーランのロゼは、やっぱりロゼワインのホームラン王だっ!
2本目 マルキドボーラン カベルネ・ソーヴィニヨン 2022 1,050円
先日、とあるお客様から、「マルキのカベルネは色も味も薄くて、カベルネっぽくない。」とご指摘がありました。
確かにチリのカベルネと比べると、色合いは格段に薄いし、渋みと凝縮感も軽く仕上がっています。
しかしながら、これは「ワザと」です。
このワインのブレンドは私が担当しています。
ワイナリーに、「アルコール低め、渋み控えめ、冷涼感のあるエレガントなスタイルのワインにしてほしい。」と、
耳にタコができるほど、繰り返し、繰り返しお願いをしています。
サラリとした口あたりで、果実味、酸、ミネラル感のバランスは抜群だと、私は思います。
で、カベルネの特徴も良く出ていると私は思います。
貴方も思ってもらえたら幸いです。
May 31
No Wine Day
Jun. 1
It’s June.
This month marks the end of another half of the year.
Hmmm.
Sukiyaki today.
It is lean black Wagyu beef from Hokkaido.
I bought it at Odakyu OX near my house.
It’s very tasty.
The appetizer was Hotaru-ika.
I can’t remember a year where I ate firefly squid as much as this year.
Is it almost the end of the season?
1st Marquis de Beau Rond Rose 2022 1,050 yen
I came with Hotaru-ika and Sukiyaki, and without hesitation, I chose Marquis’s rose.
I felt subtly sweet aroma, clean acidity and minerality.
I don’t think there’s any other wine that fits so perfectly.
The Marquis de Beau Rond Rose is the home run king of rose wine!
2nd Marquis de Beau Rond Cabernet Sauvignon 2022 1,050 yen
The other day, a customer pointed out to me, ” Marquis’s Cabernet is light in color and taste, and it doesn’t look like Cabernet.”
It is true that compared to Chilean Cabernet, the color is much lighter, and the astringency and condensation are lighter.
However, this is my willfully wine-making.
I am in charge of blending this wine.
I want the winery to have an elegant style wine with low alcohol, low astringency, and a cool feeling.
I’m asking for it over and over again so much.
It has a smooth mouthfeel and an excellent balance of fruitiness, acidity, and minerality, I think.
And I think that the characteristics of Cabernet are also well displayed.
I hope you think so, too.