今日は福島です

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今日は福島です。

 

 

昼過ぎに、郡山のヨークベニマル本社に到着。

 

 

ワインセミナーを担当します。

今期は250店舗の酒類担当マネージャーの中から選抜された4人のスタッフと一緒に、徹底的にワインの勉強をします。

一回目の今日は、スーパーマーケットのワイン売場はどうあるべきか?という問題提起。

これから一年かけて、答えを見つけていく事になります。

 

 

ワインの試飲も本格的なブラインドテイスティング。

私が、「へー、なるほど」思うようなテイスティングコメントも出てきました。

皆さん、なかなか筋が良いようです。

 

 

これから毎月1回のセミナーですが、お渡ししたテキストで、日頃も勉強に励んでください。

 

 

 

セミナー修理後、郡山駅で新幹線を待つ間に、今日も駅コンコースの地酒バー「もりっしゆ」で、軽く一杯。

 

 

会津の馬刺しは美味です。

 

おっと、メニューに双葉郡川内村の「かわうちワイナリー」の赤ワインがあります。

川内村と言えば、福島第一原子力発電所の事故で、長く退避命令が出ていた所です。

 

 

退避命令の解除後、2016年からブドウ栽培を開始、2021年にワイナリーが完成し、2022年にファーストヴィンテージをリリースしています。

 

これは、川内村産のブドウで仕込んだヴィラージユシリーズのメルロー&カベルネ・ソーヴィニヨン 2022年。初めて飲みます。

おお、蝋キャップです!

 

 

で、これ、凄く美味しい。

 

湧き上がる赤い果実のアロマ、きめ細かく密度の高いボディ、伸びやかな酸と、ピュアな口当たり。余韻も長く心地よいです。

 

 

うーん、これは、かなりレベルの高い日本の赤ワインですね。

新幹線の時間が迫っていましたが、グラスお代わりで、もう一杯。

 

 

かわうちワイナリー、これからマイ注目のワイナリーです。

 

 

 

May 14

Today, I went to Fukushima.

In the early afternoon, I arrived at the York Benimaru headquarters in Koriyama.

 

I was in charge of wine seminars.

This term, we will study wine thoroughly with four staff members selected from among the managers in charge of alcoholic beverages at 250 stores.

 

For the first time, today, what should the wine section of the supermarket look like? This raises the question.

 

Over the next year, we will find the answers.

 

Wine tasting is also a full-fledged blind tasting.

 

There were also tasting comments that made me think, “Wow, I see.”

Everyone seems to have a pretty good streak.

 

From now on, the seminar will be held once a month, but please use the textbook I gave you to study a daily basis.

 

After the seminar repairs, while waiting for the Shinkansen train at Koriyama Station, I had a light drink at the local sake bar “Morissyu” in the station concourse today.

 

Aizu’s horse sashimi is delicious.

 

Oh, and there is a red wine from “Kawauchi Winery” in Kawauchi Village, Futaba District, on the menu.

 

Speaking of Kawauchi Village, it was a place where evacuation orders were issued for a long time due to the accident at the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant.

 

After the evacuation order was lifted, they started growing grapes in 2016, completed the winery in 2021, and released the first vintage in 2022.

 

This is Merlot & Cabernet Sauvignon 2022 from the Village series made by grapes grown in Kawauchi Village.

I tasted this one for the first time.

 

Oh, the wax cap!

 

And this is really delicious.

 

I felt the aroma of red fruits, the fine and dense body, the smooth acidity, and the pure mouthfeel.

The aftertaste is long and pleasant.

 

Well, this is a very high-level Japan red wine.

The time for the bullet train was approaching, but I had another glass instead.

 

 

Kawauchi Winery is a winery that I will be paying attention to from now on.