3/20
本日、パークハイアット東京の日本料理店 “梢” にて、長野ヴィラデスト・ガーデンファーム・アンド・ワイナリーのワインメーカーズ・ディナーの進行を務めます。
以前ワタシがパークハイアット東京に、長い間、ヴィラデストのワインを納めていたことに加え、
ワタシとワインメーカーの小西さんとが、日本ワイン中興の祖といわれる故 麻井宇介氏を同じく師と仰ぐ兄弟弟子の関係というご縁もあり、本日のイベントが実現することになりました。
梢のマネージャー、磯脇さんと事前の打ち合わせ。
そういえば磯脇さんと一緒に、ヴィラデストワイナリーを訪問したこともありました。
料理長の吉田さんがお料理の説明をしてくださいます。
実は吉田さん、献立の決定に悩みに悩み、各ワインを2度にわたって試飲を重ね、最終的にメニューが決まったのは昨夜のことだそうです。
一皿のお料理に、一本のワインを合わせるペアリング方式で、ワインを供します。
お料理は、どのお皿も凄みを感じるほどの素晴らしさ。
最高の日本料理の数々が饗されます。
特に吉田さんが一番悩んだのが、ピノグリにあわせるお皿だったそうで、最終的に決まったのは合鴨の炭火焼き。
これ、絶品です。
かつて、これほど素晴らしい合鴨は食べたことがありません。これからも、きっと無いでしょう。
ピノグリの果肉を感じるフレーバーと、合鴨の旨味、炭焼きの香ばしさが、混然一体となって、その美味しさに身悶えするほどです。
長いお付き合いのある梢のソムリエ、前田さんと小西さんのツーショット。
実は前田さん、ヴィラデストのワインの大ファンで、いままで5回もワイナリーを訪問しているそうです。そのうちの一回は、ワタシと一緒でしたね。
前田さん、すべての提供するワインの温度を1度単位で管理してのサービスです。
凄まじいばかりのセッティングです。言い方をかえれば、かなりの “ワインオタク” です。
まもなく全面改装に入るパークハイアット東京。
日本料理店 梢でのワイン会も、今回が改装前の最後のイベントだったそうです。
即日予約が埋まり、キャンセル待ちがでるほどの大人気のディナーパーティーだったそうです。
記念すべき機会に、このイベントのお手伝いができたこと、本当にうれしく思います。
ヴィラデストのワインは美味しいですね。
イベント終了後、梢のスタッフ全員と記念撮影。
素晴らしいイベントのお手伝いが出来たこと、本当にうれしく、心より感謝いたします。
改装が終わった新しい梢で、ぜひぜひまたお会いしましょう!!
3/20
Today, at Park Hyatt Tokyo’s Japan restaurant “Kozue”, I will be facilitating the winemaker’s dinner of Villa d’Eest Garden Farm and Winery in Nagano.
In addition to the fact that I had previously delivered Villa d’Esto wine to Park Hyatt Tokyo for a long time.
I and winemaker Konishi have a brother-disciple relationship with the late Mr. Usuke Asai, who is said to be the founder of Japan Wine, as his teacher, and today’s event was realized.
We had a meeting with the manager of the Kozue, Mr. Isowaki.
Speaking of which, Mr. Isowaki and I also visited Villa d’Est Winery.
When I looked it up, it was October 2016.
Mr. Yoshida, the head chef, will explain the dishes.
In fact, Mr. Yoshida was worried about deciding on the menu, and after tasting each wine twice, the menu was finally decided last night.
Wine is served in a pairing method that combines a bottle of wine with one dish.
The food is so wonderful that you can feel the awesomeness of every plate.
The best Japan cuisine is served.
In particular, Mr. Yoshida was most worried about the plate to go with the pinot gris, and in the end it was decided that the duck would be grilled over charcoal.
This is exquisite.
I’ve never had such a wonderful duck before.
I’m sure there will never be.
The flavor of the flesh of Pinot Gris, the umami of the duck, and the aroma of the charcoal grill are mixed together, and you will writhe in its deliciousness.
Two shots of treetop sommeliers who have a long relationship, Mr. Maeda and Mr. Konishi.
In fact, Mr. Maeda is a big fan of Villa d’Esto’s wines and has visited the winery five times so far.
One of those times I was with him.
Mr. Maeda, this is a service that manages the temperature of all the wines provided in units of 1 degree.
It’s a terrific setting.
In other words, I’m quite a “wine nerd.”
Park Hyatt Tokyo will soon undergo a complete renovation.
The wine party at the Japan restaurant Kozue was also the last event before the renovation.
It was a very popular dinner party that was booked up on the same day and there was a waiting list.
We are very happy to have been able to help with this event on such a memorable occasion.
Anyway, the wines at Villa d’Est are delicious.
After the event, a commemorative photo was taken with all the staff at Kozue.
We are very happy and grateful to have been able to help with this wonderful event.
We hope to see you again in the new treetops that have been renovated!