白濁したコクのあるスープが取れました

2/17

今日は水炊き鍋。

 

 

朝から、グツグツ、コトコト、地鶏のガラ2羽を煮込んでスープをとります。

 

 

夕方、トロリと白濁したコクのあるスープが取れました。

 

 

博多風の水炊き鍋はキャベツを入れるそうです。

きちんとスープを取った鍋は美味しいです。

 

前菜は今日もホタルイカ。

 

 

今日の一本。

 

 

ラ・クロワ・グラシオ ロゼ 2022  1,700円

ラングドックのローマ時代の港町、メーズ近郊にある自家葡萄園で有機栽培されたシラーとカベルネ・ソーヴィニヨンのブレンドで生まれたロゼワイン。

エンジがかった深みのあるピンク色。

熟したイチゴを思わせる果実味と酸、ふわっとした心地のよい口当たり。

良いロゼワインって、凄くおいしい。

今日の濃厚なスープの水炊き鍋には、少し繊細すぎたかな?勿体ないことをしたかも?

 

 

 

Feb. 17

Today, I cooked Mizutaki-Nabe.

 

In the morning, I simmered two chicken galas and make soup.

 

In the evening, I was able to get a thick soup with a lot of cloudiness.

 

 

The Hakata-style Mizutaki-Nabe is said to put cabbage in it.

 

The pan with the broth properly is delicious.

 

Today’s wine.

 

 

La Croix Gratiot Rose 2022  1700 yen

A rose wine made from a blend of Syrah and Cabernet Sauvignon organically grown in the estate vineyarda near the Roman port town of Maze in Languedoc.

It has a deep pink color with a hint of redwood.

I felt fruits and acidity reminiscent of ripe strawberries, fluffy and pleasant mouthfeel.

A good rose wine is very tasty.

Was it a little too delicate for today’s rich soup cooking pot?

Did I do something wrong with wine?