Feb. 8
休肝日
Feb. 9
今日は肉の日だそうですが、夕食は手巻き寿司です。
本マグロ、金目鯛、ホウボウ、ヤリイカ、ホタテ、ミズタコ、ブリ、ツナマヨ、きゅうり
これで4人前。
金目鯛は相模湾に上がった地物。
鮮度抜群!
1本目 ヴィラデスト ワイナリー ソーヴィニヨン・ブラン 2020
雨の国、日本ならではの優しいソーヴィニヨン。
ふわっとした心地の良い果実味と何処までもピュアな口当たり。
芯には、しっかりとしたミネラル感。
いや、これはお見事。
日本ワインでなければ、きっと出せない優雅なワインです。
2本目 安心院ワイン シャルドネ 2022
日本ならではの、素晴らしい白ワインが続きます。
大分県安心院町産のシャルドネ100%。
ふくよかな果実味に、優雅な酸、これまたピュアな口当たり。
樽貯蔵からくる複雑な香ばしさも絶妙です。
いや、実に、実に、美味しいです!
3本目 シャトー ポタンサック 2013
素晴らしい日本の白ワインが続いたあと、なぜか無性に熟成したボルドーが飲みたくなりました。
オフヴィンテージながら、見事な10年の熟成。
カベルネ・ソーヴィニヨン主体のクラシックなスタイル。
優良なメドックのシャトーならでは安定感。
最近、こういったメドックになかなか出会いだけに嬉しくなりました。
これ、ザ・セラー虎ノ門のオンラインショップのワタシのおすすめセットに入っています。
Feb. 8
No Wine Day
Feb. 9
The dinner today was Temaki-Sushi.
Madai, Kinmedai, Houbou, Squid, Scallops, Mizutako, Yellowtail, Tuna-Mayo, Cucumber
This is four servings.
Kinmedai was from our local Sagami Bay.
Excellent freshness!
1st Villa d’Est Winery Sauvignon Blanc 2020
It is a gentle sauvignon unique to Japan, the land of rain.
I love this fluffy and pleasant fruits flavor and pure mouthfeel.
The core has a firm minerality.
This is so brilliant!
It is an elegant wine that cannot be served unless it is a Japan wine.
2nd Ajimu Wine Chardonnay 2022
A wonderful white wine unique to Japan was following.
It is made from 100% Chardonnay from Ajim, Oita Prefecture.
I felt a plump fruits flavor, elegant acidity and pure mouthfeel.
The complex aroma that comes from barrel storage is also exquisite.
Oh! really, really, delicious!
3rd Chateau Potensac 2013
After a series of wonderful Japan white wines, for some reason I wanted to drink asexually aged Bordeaux.
Although it is off-vintage, it has aged for a splendid 10 years.
It is a classic style dominated by Cabernet Sauvignon.
I was sure that it had a sense of stability unique to a high-quality Médoc chateau.
Recently, I’ve been delighted to encounter this kind of Médoc.
This is included in the recommended wine set of mine in The Cellar Toranomon’s online shop.